Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prostitúcia sú peniaze do vrecka. Štát dáva ruky od pasákov preč
Zdielať na

Prostitúcia sú peniaze do vrecka. Štát dáva ruky od pasákov preč

BRATISLAVA / Írsko bude ďalšou krajinou, ktorá chce trestať klientov prostitúcie až ročným väzením. Severské krajiny tak chcú regulovať tento druh služieb. Na Slovensku takáto úprava nie je a tak zisky z tejto formy podnikania končia mimo štátnej kasy.

V ére socializmu mohli prostitútky stíhať v rámci paragrafu o príživníctve. Demokratický právny stav jej poskytovanie nezakazuje. Trestné je akurát kupliarstvo, šírenie pohlavnej choroby či obchodovanie s ľuďmi.

Hoci je na Slovensku takýchto "podnikateľov" neúrekom, štátni úradníci zrejme chcú veriť tvrdeniam prevádzkovateľov, že v izbách za červenými závesmi sa len pije alkohol a tancuje pri tyči.

"Existuje skupina ľudí, ktorí sex využívajú na to, aby získali určité výhody," ozrejmuje psychológ zo Slovenskej akadémie vied Gabriel Bianchi.

Pracovníci Slovenskej akadémie vied sa pred niekoľkými rokmi zamerali na výskum o dopyte a ponuke prostitúcie v strednej Európe.

Jeden z jeho autorov si myslí, že pre stav našej občianskej spoločnosti a extrémne konzervatívne prostredie je súčasná úprava najlepšia. Akékoľvek obmedzenia totiž priniesli v praxi problémy, na ktoré doplácali samotné kňažky lásky.

"Zavedenie regulatív do sex biznisu takmer vždy viedlo ku kontraproduktívnym efektom," dodal Bianchi.

Jedni trestajú, druhí povoľujú

Severské krajiny zákazníkov tohto biznisu trestajú, naopak Nemecko či Holandsko majú otvorený prístup. Registrovaných pre účely prostitúcie je tu vyše štyristotisíc žien. Medzi nimi i Slovenky.

O dani z plateného sexu uvažovalo i susedné Česko. "Museli by zriadiť sociálne poistenie, odvádzať dane a fungovať ako v každej inej profesii," dopĺňa psychológ.

"Žiaľ, na počet obetí to vplyv nemá, pretože keď jedna krajina urobí opatrenia, obchodovanie s ľuďmi sa posunie do okolitých krajín," dodáva vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu Zuzana Vatráľová.

Ročne sa obeťou obchodovania stane do štyristo ľudí zo Slovenska. Naša krajina je skôr tranzitnou.

"K obchodovaniu s ľuďmi dochádza, keď ich nútia robiť dlhšie, ako bolo dohodnuté, keď im upierajú mzdu a keď na nich niekto zarába," vysvetľuje.

Mnohé štúdie hovoria, že najviac ľudí sa živí pouličnou prostitúciou. Nad nimi v hierarchii pracovníčky privátov a salónov. Jedno až päť percent tvoria špičkové pracovníčky, ktoré zarábajú astronomické sumy.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy