Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Novotný stratil nádej, odchádza z SDKÚ-DS
Zdielať na

Novotný stratil nádej, odchádza z SDKÚ-DS

BRATISLAVA / Košický krajský predseda SDKÚ-DS a poslanec NR SR Viliam Novotný odchádza zo strany. Ako povedal pre agentúru SITA člen Prezídia SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, Novotný to vo štvrtok oznámil na rokovaní Prezídia SDKÚ-DS a to zobralo jeho rozhodnutie na vedomie.

Podľa Kaníka sa Novotný nestotožnil s programom obnovy strany, ktorý prezídium prerokovalo. Novotný je siedmym poslancom Národnej rady SR za SDKÚ-DS, ktorý zo strany odchádza. V decembri 2013 odišla trojica Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magda Vášáryová. Pred letom vystúpili Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Minulý týždeň stranu opustil Martin Fedor.

Prezídium SDKÚ-DS vo štvrtok prerokovalo aj návrh zmeny stanov a prejavilo vôľu zmeniť volebné obdobie funkcionárov strany zo štvorročného na dvojročné obdobie a spružniť spôsob zvolávania orgánov strany. Keďže sa na zasadnutí nezúčastnili zástupcovia piatich krajov a nemohli sa tak k tomu vyjadriť, schválenie zmeny stanov sa prekladá na najbližšie rokovanie prezídia.

Obnova strany

Prezídium súhlasilo s plánom obnovy strany, ktorý obsahuje zvolanie Ústrednej rady SDKÚ-DS, poverenie generálneho sekretára SDKÚ-DS, poverenie podpredsedov SDKÚ-DS, zmenu stanov a uskutočnenie primárnych volieb na volebného lídra podľa stanov. Prezídium konštatuje, že jeho uskutočnenie je možné len po širokej dohode vo vedení strany.

Podľa Novotného prezídium, ktoré je symbolom stavu, do ktorého sa SDKÚ-DS dostala, teda prezídium bez väčšiny krajských predsedov, neprijalo štvorbodový plán na obnovu SDKÚ-DS. Pripomenul, že tento plán piati krajskí predsedovia, vrátane neho, predložili prezídiu minulý týždeň.

Novotný: stratil som nádej

"V tejto chvíli som stratil poslednú nádej na reštart SDKÚ-DS. Pavol Frešo definitívne pochoval stranu, ktorá dokázala Slovensko vyviesť z krízy mečiarizmu a zaradiť ho medzi úspešné európske krajiny,“ povedal Novotný vo štvrtok pre agentúru SITA.

Končiaci sa rok 2014 bol od začiatku podľa Novotného poznamenaný prehlbujúcou sa krízou v strane. "Prejavilo sa to individuálne robenou politikou bez akejkoľvek stratégie, neriešením problémov, ktoré zodpovední členovia Pavlovi Frešovi jasne pomenovávali,“ povedal s tým, že rady SDKÚ-DS opustili nielen mnohí poslanci, ale aj ďalší členovia z mnohých regiónov.

SDKÚ-DS podľa Novotného rezignovala na svoju reformnú politiku, prestala dávať ponuku pre ľudí, ktorí pracujú a dávajú prácu druhým. "A keď mimoriadny kongres v septembri vyslovil nedôveru predsedovi a jeho nerobeniu politiky a on prestal rešpektovať názor drvivej väčšiny členskej základne – SDKÚ-DS rezignovala aj na svoj demokratický charakter,“ vyhlásil.

Odchádza aj z výboru

Novotný tvrdí, že nemôže viac zostať v strane, ktorá opustila vlastné hodnoty a neponúka žiadnu víziu Slovenska. "Nemôžem reprezentovať stranu, ktorá sa nezastáva ľudí, ktorí poctivo pracujú a platia dane, alebo prípadne aj sami dávajú prácu druhým a zároveň robí politiku úplne bez konceptu a náhodne,“ zdôraznil.

Novotný zároveň oznámil, že v priebehu decembrovej schôdze NR SR vystúpi z SDKÚ-DS a zároveň odstúpi aj z funkcie predsedu Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií v NR SR.

Odchod Fedora

Stranu opustil minulý týždeň aj bývalý minister obrany Martin Fedor. SDKÚ_DS jeho odchodom prišla o poslanecký klub a výhody s ním spojené. Pozrite si priložené video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy