Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Ak zarábate menej ako 570 eur mesačne, polepšíte si
Zdielať na

Ak zarábate menej ako 570 eur mesačne, polepšíte si

BRATISLAVA / Zarábate menej ako 570 eur mesačne? Potom patríte medzi 600 tisíc pracujúcich Slovákov. Máme však pre vás dobrú správu - od budúceho roka vám na výplatných páskach zostane viac. Začína totiž platiť odvodová úľava. Analytici však hovoria, že vláda to nedotiahla do konca.

"Bieda, hlavne tu na východe, to je slabota s tými platmi," hovorí Jozef. Ten je otcom 4 detí a ako pracovník pri lise, zarába minimálnu mzdu. Pre niekoho je pár desiatok eur navyše k platu nič, ale pre Jozefa to znamená veľkú pomoc. Vďaka tomu si bude môcť dovoliť kúpiť opäť čosi navyše.

O 32 eur viac

Aj Jozef patrí totiž k 600 000 Slovákov, ktorým sa od januára zmenia platy. Všetci, ktorí zarábajú minimálnu mzdu budú ich mať podľa ministra Kažimíra vyššie.

"Človek, ktorý dnes poberá minimálnu mzdu, v januári bude mať o 32 eur viac vo vrecku, o 32 eur v čistom," povedal minister financií Peter Kažimír. Na takúto odvodovú úľavu budú mať nárok všetci, ktorí zarábajú menej ako 570 eur mesačne. Ibaže čím viac sa plat bude blížiť k tomuto číslu, tak aj úľava bude nižšia.

Chýba dôležitý krok

Podľa analytikov je dobre, že nízkopríjmové skupiny obyvateľstva nakoniec uvidia viac na výplatných páskach. Na druhej strane ale kritizujú vládu, že reformu nedotiahla do konca. A chýba tu vraj jeden dôležitý, posledný krok.

"Zásadný problém Slovenska je 400 tisíc nezamestnaných a pre nich sa tá latka najnižších mzdových nákladov vôbec nezmenila. Preto si myslíme, že to bude mať len malý vplyv na vznik nových pracovných miezd," informuje analytik INESS Radovan Ďurana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy