Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Pre daňové podvody sme takmer prišli o 4,5 milióna eur
Zdielať na
Krimi

Pre daňové podvody sme takmer prišli o 4,5 milióna eur

BRATISLAVA / Ďalší podvod na daniach. Národnej kriminálnej agentúre sa podarilo zachrániť štyri milióny štyristotisíc eur. Dobre organizovaná skupina sa zamerala na chémiu určenú pre záchranný zbor. V tomto prípade sa podarilo zadržať všetky osoby. Podobný prípad daňového podvodu riešili aj vlani v januári.

Podľa polície išlo o skupinu piatich členov, ktorí mali rozdelené úlohy. Všetko mali dobre premyslené, plánované a postupovali veľmi koordinovane. Na čele skupiny bol 44 ročný muž, ktorý mal podstatný vplyv a zároveň ovládal rôzne obchodné spoločnosti.

"Išlo o vzájomné obchodovanie medzi ôsmimi obchodnými spoločnosťami s tým, že do orgánov týchto firiem boli hlavným organizátorom dosadené jemu blízke osoby," informoval zástupca riaditeľa NAKA Martin Krčmárik.

Obchodovali s malotonážnou chémiou. Ide o prášok používaný na spomalenie horenia. Tovar zakúpili priamo od výrobcu v Slovenskej republike za trhovú cenu a následne ju dodávali ďalej za desaťnásobne vyššiu sumu.

"Takýmto konaním si skupina uplatňovala nadmerné odpočty dane vo výške viac ako osem miliónov eur. NAKA sa podarilo zabrániť vyplateniu 4,4 milióna eur," hovorí Krčmárik.

Odpad z Maďarska

Národná kriminálna agentúra ukončila vyše ročné vyšetrovanie aj ďalšej daňovej činnosti. Za ňou stála organizovaná skupina pod vedením rodinného klanu z Maďarska.

Títo daňoví podvodníci mali vyvážať kovový odpad, najmä meď do našej krajiny a do Českej republiky. Vytvorili dvadsať obchodných spoločností ktoré riadili tzv. biele kone.

"Takto vytvorili podmienky pre dodanie kovového odpadu odberateľom na Slovensku. Tovar alebo zdaniteľné obchody nepriznali, respektíve ak priznali, tak daň z pridanej hodnoty nezaplatili," vysvetľuje Krčmárik.

21 miliónov

Polícia už má celú desaťčlennú skupinu. Medzi zadržanými, ktorí na základe daňových podvodov ukrátili slovenskú štátnu kasu o 21 miliónov eur boli aj dvaja Slováci. Maďarská polícia ich v spolupráci s protiteroristickým komandom zadržala v luxusnej vile v maďarskom Győri.

Na vyšetrovaní sa podieľal medzinárodný vyšetrovací tím. Slovenská strana už prípad postúpila na súdne konanie do Maďarska. Za daňové podvody im hrozí až šestnásť rokov za mrežami.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy