Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
10 ROKOV PO. Tatry spomínajú na veternú smršť
Zdielať na

10 ROKOV PO. Tatry spomínajú na veternú smršť

POPRAD / Pred desiatimi rokmi sa správy o Vysokých Tatrách dostali doslova do celého sveta. Dovtedy nevídaná veterná smršť naše veľhory za niekoľko hodín zmenila na nepoznanie. Vzduchom lietali stromy aj strechy. Padajúci strom dokonca zabil človeka. V tom čase sa štáb televízie JOJ ocitol priamo v epicentre veternej smršte a nemal šancu uniknúť do bezpečia. Na okamihy hrôzy sa nedá zabudnúť ani po toľkých rokoch.

V ten deň sme sa vrátili zhora, zo Soliska, kde sme nakrútili parádnu víchricu a mysleli sme si, že tým to skončilo. "V dojazde dole zo Soliska sme sa stretli v hoteli a oddychovali sme s tým, že vždy sme hľadeli cez to okno, kedy to príde a či to vôbec príde," opisuje Ján Bendík z Popradu.

Cesty plné stromov

Redaktor aj s kameramanom sa rozhodol popoludní zísť do Smokovcov, no nepodarilo sa, do cesty im padali stromy. Rozhodli sa auto otočiť na Podbanské, ale tam bola cesta takisto vykladaná stromami.

Ďalšou alternatívou bola Tatranská Štrba. Bolo jasné, že je zle. "Myslím, že medzi poslednými som sa dostal dole," spomína Bendík. Jedinoým únikom bola cesta nazad na Štrbské pleso. Od stromov cestu čistil pluh.

Tri milióny stromov

"Kalamita má na svedomí 12 600 hektárov v Tatrnaskom národnom parku," povedala po tragédii Lenka Burdová zo ŠL TANAP. Až po polnoci sa štáb televízie dostal do Vyšných Hágov.

"Akurát sme doma prerábali toaletu, bol tu vodár, tak ten sa vôbec nedostal, lebo auto zostalo tu," hovorí obyvateľ Vyšných Hágov. "Vietor v tom čase vyvrátil 3 milióny stromov," hovorí Burdová. Odvtedy už narástli nové stromy a všetko sa dáva do normálu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy