Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Mimoriadna schôdza parlamentu skončila, padali rekordy
Zdielať na

Mimoriadna schôdza parlamentu skončila, padali rekordy

BRATISLAVA / Pracovný víkend sa po viac ako päťdesiatich hodinách poslancom nakoniec skončil v pondelok večer pred deviatou. A napriek tomu, že premiér zostal premiérom a Pavol Paška predsedom parlamentu, opozícia je presvedčená, že niečo sa zmenilo. A že Smer dostal vážnu výstrahu. I keď samotná debata občas pripomínala kabaret. A s blížiacom sa záverom sa to zvrhávalo na osobné prestrelky.

Premiéra Roberta Fica sa opozícii odvolať nepodarilo. Na mimoriadnej schôdzi národnej rady za jeho odvolanie hlasovalo 53 zo 133 prítomných poslancov, proti bolo 79 zákonodarcov a jeden sa zdržal.

Ficovo odvolávanie iniciovali poslanci za SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO a časť nezaradených. Podľa nich Fico a strana Smer-SD dlhodobo vytvára organizovaný systém, ktorý vedie k podpore klientelizmu a zneužívaniu verejných zdrojov a verejnej moci.

Fico v tomto volebnom období čelil odvolávaniu už po tretíkrát. V minulosti opozícia odvolávala Fica pre kauzu kúpy 49 percentného podielu SPP a tiež pre predaj emisií.

VIAC ČÍTAJTE TU: Rokovací maratón v parlamente sa skončil, Fica neodvolali

Padali rekordy

Odvolávanie premiéra Roberta Fica tromflo všetky slovenské parlamentné rekordy. Išlo o historicky prvé víkendové nočné zasadnutie parlamentu. Doteraz parlament výnimočne rokoval počas víkendu, ale len jeden deň a nie v noci. Teraz poslanci rokovali od soboty od 18:30, s výnimkou jednej polhodinovej prestávky, celý víkend až do pondelka do 19:38.

Dĺžka rokovania 49 hodín je rekordom v akomkoľvek odvolávaní člena vlády. Ak by poslanci vyslovovali Ficovi nedôveru počas štandardného rokovania parlamentu, trvalo by im to viac ako týždeň a pol, teda šesť a pol rokovacieho dňa.

Parlament štandardne rokuje od utorka do piatku, v utorok až štvrtok po osem hodín, v piatok šesť. Ficovo odvolávanie by v tomto štandardnom režime, v akom sa konajú normálne schôdze, trvalo cez pol druha týždňa, pričom druhý týždeň by sa o Ficovom páde rokovalo do štvrtkového popoludnia.

Pozícia Pavla Pašku v parlamente zostáva nezmenená. Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, ktorú iniciovala opozícia, sa skončila krátko po tom, ako sa začala. Poslanci neschválili program s jediným bodom, a to návrhom na odvolanie Pavla Pašku z funkcie predsedu parlamentu. Schôdzu zablokovali poslanci Smeru-SD.

VIAC ČÍTAJTE TU: Opozícia chce po Ficovi odvolávať aj Pašku, má dostatok podpisov

Odvolávanie Pašku sa nekonalo

Parlament zažil dve po sebe nasledujúce mimoriadne schôdze. Prvá, počas ktorej sa opozícia pokúsila odvolať premiéra Roberta Fica, trvala nepretržite dva dni. Pol hodinu po nej nasledovala ďalšia, a to s cieľom zbaviť funkcie Pašku. V oboch prípadoch opozícia neuspela. Parlamentné počty nepustili, poslanci za stranu Smer-SD podržali svojich spolustraníkov.

Návrh na Paškovo odvolanie podali do parlamentu opozičné strany, podpísalo ho 44 poslancov. "Hlavný dôvod je angažovanie sa pána Pašku v zdravotníckych firmách a najmä v skupine, ktorá má dominantné postavenie v zdravotníctve a akoby zázrakom vyhráva mnohé výberové konania za čias Ficovej vlády. Stojí aj za posledným tendrom na CT v piešťanskej nemocnici. Dnes je to už formálne schránková firma, ale všetky firmy v tej skupine do roku 2008 spoluvlastnil aj Pavol Paška," vysvetľoval predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic iniciatívu opozície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy