Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Rokovací maratón v parlamente sa skončil, Fica neodvolali
Zdielať na

Rokovací maratón v parlamente sa skončil, Fica neodvolali

BRATISLAVA / Poslanci v parlamente rokovali viac ako štyridsaťdeväť hodín. Robert Fico sa v sále počas mimoriadnej schôdze veľmi nezdržiaval ani ministri jeho vlády. Parlament premiéra neodvolal.

Na mimoriadnej schôdzi národnej rady za odvolanie Roberta Fica hlasovalo 53 zo 133 prítomných poslancov, proti bolo 79 zákonodarcov a jeden sa zdržal.

Ficovo odvolávanie iniciovali poslanci za SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO a časť nezaradených. Podľa nich Fico a strana Smer-SD dlhodobo vytvára organizovaný systém, ktorý vedie k podpore klientelizmu a zneužívaniu verejných zdrojov a verejnej moci.

Odvolávanie Pašku

Odvolávanie Pavla Pašku na rad počas rokovacieho maratónu neprišlo. Paška sa však k celej veci vyjadril. "To, čo zažívam za posledné dva týždne som nikdy nezažil," povedal na úvod Pavol Paška. Podľa neho je predmetom hry opozície vytvoriť z neho skorumpovaného politika. Hoci vždy jasne odpovedal na všetky otázky o svojom majetku.

"Nikdy som sa netajil svojim podnikaním a všetko je verejne dostupné," povedal. Daniela Lipšica zároveň vyzval, aby sa Paškovi ospravedlnil. Podľa Pašku je Lipšicovou pracovnou metódou je lož a klamstvo.

SITA

"Pán Lipšic, ospravedlňte sa, lebo to bude pre vás veľmi drahé," vyzval opozičného poslanca aj Paškov stranícky kolega Dušan Jarjabek.

"Myslím, že ste konali nezákonne, keď ste nepriznali svoje príjmy," reagoval Lipšic na Pašku.

Paškovo vystúpenie si prišiel vypočuť aj premiér a členovia vlády. Do faktických pripomienok sa po Paškovej reči prihlásili takmer všetci prítomní poslanci Smeru, ktorí tiež chceli, aby sa Lipšic Paškovi ospravedlnil.

Viacerí z nich vyčítali opozícii, že chce demonštrovať pred Paškovým domom v Košiciach. Podobne sa v rozprave vyjadril aj Paška. "Tu na mňa kydajte koľko chcete, ale nelezte mi do rodiny," povedal predseda NR SR Lipšicovi. Ten sa bránil, že on protest pred Paškovým domom nezvoláva.

VIAC ČÍTAJTE TU: Lipšic tvrdí, že existujú ďalšie prepojenia medzi Paškom a Medical Group

Hlina chystá protest

"Nejdeme pred dom, ale pred športovo-relaxačné centrum vo verejnom mestskom parku. Možno, keby to bol dom, tak by sme to zvážili," vysvetlil poslancom Smeru-SD nezaradený poslanec Alojz Hlina. Ten na sociálnej sieti pozýva na protest so slovami:

Rokovací maratón v parlamente sa dá poňať aj vtipne, pozrite sa:

"Nenažranci, vráťte peniaze do zdravotníctva!!! Na to, aby ste 'uliali' bokom jeden milión na prístroji pre chorých ľudí, musíte byť zviera. Pred štyrmi rokmi sme protestovali položením vajíčka pred sídlo SNS a pomohlo. Teraz položíme vajíčko pred Paškovu rezidenciu v Mestskom parku v Košiciach“.

Ako dodal Hlina, nemôže za to, že predseda parlamentu a podpredseda Smeru-SD Pašku nebýva v dome, ale v športovo-relaxačnom centre, ktoré je v košickom verejnom parku.

Rokovací maratón

Rokovací maratón v Národnej rade trval nepretržite asi 49 hodín. V nočných hodinách bolo do rozpravy prihlásených 15 zákonodarcov. Parlamentné lavice však boli väčšinou prázdne, v pléne bolo asi desať poslancov a vždy aspoň jeden zástupca vlády. Parlament rokuje o odvolaní Roberta Fica z funkcie predsedu vlády od soboty od 18:30.

Rokovanie Národnej rady o odvolaní premiéra Roberta Fica pokračovalo po víkende v pondelok ráno rozpravou, v ktorej vystúpili zatiaľ najmä opoziční poslanci. Lucia Nicholsonová priznala, že sa v opozícii dohodli na čo najdlhších vystúpeniach.

Sama sa rozhodla v rozprave čítať odkazy ľudí predsedovi vlády, ktoré jej napísali na sociálnej sieti Facebook. To sa nepáčilo podpredsedníčke parlamentu Jane Laššákovej, ktorá ju vyzvala, aby nedehonestovala národnú radu a prestala. Poslankyňa to však odmietla s tým, že žiadny zákon jej to nezakazuje. Čítala napríklad aj správy ľudí, ktorí predsedovi vlády predpovedali, že skončí ako rumunský prezident Ceausescu.

Poslanec Igor Hraško z Obyčajných ľudí zasa viac než hodinu vypočítaval množstvo káuz Ficovej vlády, na ktoré upozornili médiá. Stranu Smer pritom nazýval vládnym zlepencom. Samotný premiér v rokovacej sále nebol, i keď na chvíľu sa v pléne objavil.

Pozrite si atmosféru noci z nedele na pondelok v priloženom videu:

Výzva pre Smer

Poslanec za SaS Ľubomír Galko vystúpil s výzvou pre kandidátov Smeru. Podľa neho by mal každý jeden odstúpiť z komunálnych volieb. "Želám si, aby Smer zažil v komunálnych voľbách kolosálny výprask za okrádanie ľudí a parazitovanie na ľudskom zdraví. Nech ho voliči potrestajú," povedal Galko v rozprave k odvolávaniu premiéra Roberta Fica.

Exminister obrany hovoril asi hodinu a pol, spomenul ťažkú situáciu v zdravotníctve a vymenoval aj kauzy rezortu obrany. Vedenie Smeru podľa neho sklamalo ľudí na Slovensku. Ak by premiér alebo ministri za Smer prišli do krčmy alebo baru na Orave alebo inde bez ochranky nadránom okolo tretej, lietali by podľa Galka oknami.

Poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník upozornil, že Smer na jednej strany krajinu drancuje a rozkráda, na druhej sa ľudí bojí. Nikdy v histórii moderného Slovenska parlament nezasadal v noci zo soboty na nedeľu, podľa Kaníka tak vládna strana chcela dosiahnuť, aby si odvolávanie predsedu vlády všimlo čo najmenej ľudí.

Stroj za 1,6 milióne €

Piešťanská nemocnica kúpila prístroj za 1,6 milióna eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová v pondelok po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali.

VIAC ČÍTAJTE TU: Ministerka Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Zmajkovičová odstúpili

Vulgárne video 

K nákupu CT prístroja sa vyjadril aj známy slovenský raper Ego. Vo videu, ktoré zverejnil na svojom profile na Facebooku vulgárne nadáva a vyhráža sa. Za video sa v nedeľu večer ospravedlnil.

Pozrite si kontroverzné video rapera Ega: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy