Skoro jasno
16°
Bratislava
Armáda možno ušetrí státisíce. Uvažuje, že sporné lôžka stopne
Zdielať na

Armáda možno ušetrí státisíce. Uvažuje, že sporné lôžka stopne

BRATISLAVA/NOVÁ POLIANKA / Televízia JOJ poukázala na kauzu vojenských lôžok, za ktoré armáda platí nemalé peniaze. Postele pritom nikdy nevyužilo. Funguje to tak už roky. A hoci všetci kritici a aj bývalí ministri hovoria, že ide o skrytú dotáciu štátnej akciovky, roky s tým nič neurobili. Podľa najnovších informácií to vyzerá tak, že by súčasný minister mohol lôžka prestať objednávať.

Ministerstvo obrany zredukovali počet lôžok v liečebni v Novej Polianke z päť na tri. ušetrilo tak sto tisíc eur. Avšak zmluvu, ktorá zabezpečuje ošetrenie vojakov po misiách navýšilo zo 600 tisíc na 700 tisíc eur. 

"Nie je pravda, že rezort obrany vynakladá na pohotovostné lôžok pre vojakov viac ako 600 tisíc eur. Zmluva sa týka ochrany lôžok aj zdravotných výkonov pre vojakov po návrate z misií," uviedla hovorkyňa rezortu Martina Balleková.

Otázkou je, prečo lôžka, ktoré nikdy nevyužili, úplne nezrušia. Celkovú sumu by potom nemuseli navyšovať. A ešte by zhruba sto tisíc eur aj ušetrili. "Narozdiel od predchádzajúcich vedení, ktoré tento stav vôbec neriešili, súčasné vedenie rezortu obrany požiadalo ozbrojené sily o optimalizáciu tejto potreby. Počet lôžok sa zredukoval a náklady sú polovičné," dodala Balleková.

Galko: vyhadzovanie peňazí

Po novom tak nezaplatí 200 tisíc ročne, ale len 100 tisíc. Kritici tvrdia, že za objednávaním lôžok je v podstate úplne niečo iné. "Nemôže skrytými dotáciami doslova peniaze vyhadzovať von oknom," myslí si exminister obrany Ľubomír Galko.

"Ministerstvo nedotuje tieto zdravotnícke zariadenia," tvrdí Balleková.

Skryté dotácie ako problém

Prečo sú skryté dotácie problém? "Už zo slovného spojenia skryté dotovanie vyplýva, že ide o netransparentný prevod peňazí. Druhým problém je to, že my potom nevieme povedať, či tieto štátne akciovky respektíve tieto organizácie fungujú efektívne alebo či v nich dochádza k nejakému plytvaniu," tvrdí analytik INESS Richard Ďurana.

Za šesť rokov dala armáda za lôžka, ktoré nikdy nepoužila asi milión dvesto tisíc eur. Takýmito spôsobmi sa dotuje vojenské zdravotníctvo roky. Bez ohľadu na to, kto je pri moci.

Galko chcel zariadenia zlúčiť

K dotáciám sa priznal aj exminister Galko. Obhajuje sa ale tým, že plánoval zariadenia zlúčiť a všetko nepotrebné predať. "Škoda, že minister Glváč v tomto našom pláne nepokračoval, lebo dnes by už tieto problémy nemal," tvrdí Galko.

Ministerstvo tvrdí, že Galko neurobil nič. Naopak hovorí, že terajšie vedenie zariadenie zlúčilo, čím znížilo ich náklady a pravdepodobne prehodnotí aj objednávanie nevyužívaných lôžok.

"Aj to je jedna z možností vzhľadom na ukončenie misie ISAF v Afganistane," odpovedala Balleková na otázku, či ministerstvo neplánuje úplne zrušenie týchto lôžok.

Problém skrytých dotácií v rezorte ostáva. Kritici sa zhodujú, že bez nich by predimenzované vojenské zdravotníctvo jednoducho neprežilo. "V prípade, že existujú trhové alternatívy, štát by nemal prevádzkovať takéto organizácie, pretože štát vo všeobecnosti nie je dobrý manažér.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy