Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Za predraženými nákupmi je Paška, zhoduje sa časť opozície
Zdielať na

Za predraženými nákupmi je Paška, zhoduje sa časť opozície

BRATISLAVA / Kauza odchodu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej a podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej nekončí. Opozícia vidí za predraženými nákupmi Pavla Pašku.

Rýchlym odstrelom ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej a podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej, ktorá sedela v dozornej rade piešťanskej nemocnice premiér Robert Fico opozíciu zaskočil.

VIAC ČÍTAJTE TU: Ministerka Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Zmajkovičová odstúpili

Za nákupy môže Paška

Opozícia tvrdí, že toto bola začiatočná pozícia na veľkej šachovnici a táto hra má oveľa väčších a vplyvnejších ľudí, ktorí by mali odstrelení. Podľa opozičných poslancov, ktorí nie sú v názore jednotní, za predraženými nákupmi stojí predseda parlamentu Pavol Paška.

Dlhodobo sa o ňom verejne potichu hovorí, že je šedou eminenciou zdravotníctva. Časť opozície zbiera podpisy na mimoriadnu schôdzu za jeho odvolanie.

Mimoriadny zdravotnícky výbor

Druhá časť opozície zase hovorí o mimoriadnom zdravotníckom výbore, kde chce preskúmať zmluvy na nákup prístrojov aj z ďalších nemocníc. Prípadne chce vidieť zákazky firmy Medical Group, aby mohla posúdiť, či sa vyskytli aj ďalšie predražené nákupy prístrojov.

Paškove odvolanie chcú iniciovať poslanci za hnutie NOVA, SaS a OĽaNO. Ako uviedol na tlačovej besede predseda NOVA Daniel Lipšic, zatiaľ sa však k nim nechcú pridať ostatné opozičné strany.

"Kolegovia z Ľudovej platformy nám oznámili, že nechcú odvolávať Pašku. Včera bol ich názor, že netreba odvolávať ministerku Zuzanu Zvolenskú. Zjavne ich udalosti predbehli a možno ich predbehnú znovu. Budeme ich presviedčať. Dnes robiť len mimoriadne výbory pri tak viditeľnej korupcii, ktorá sa týka zdravotníctva, je zakrývanie si očí. Je dôležité hovoriť o týchto kšeftoch v parlamente,“ vyhlásil Lipšic.

Politici hovoria, že sa im ozvalo veľa ľudí, s ktorými budú hovoriť. Je teda možné, že v najbližších dňoch vyplávajú na povrch aj ďalšie kauzy.

Tender preskúma prokuratúra

Tender na CT prístroj v piešťanskej nemocnici by mali preskúmať polícia a prokuratúra. "Na základe odvysielaného príspevku v TV Markíza 30. októbra 2014 vydal generálny prokurátor Jaromír Čižnár pokyn námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali okolnosti kúpy CT prístroja štatutárnym orgánom Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Krajský prokurátor v Trnave dostal v tejto súvislosti písomný pokyn, pričom dohľad vo veci bude vykonávať generálna prokuratúra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy