Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Elektronické trhovisko láka, má zvýšiť transparentnosť
Zdielať na

Elektronické trhovisko láka, má zvýšiť transparentnosť

BRATISLAVA / Trhovisko ešte nie je ani naplno v prevádzke a už sa tam uskutočnili obchody za tisíce eur. Jeho miesto a pevné stánky by ste však hľadali zbytočne. Ide o elektronické trhovisko, cez ktoré budú musieť povinne štátne správy a inštitúcie nakupovať bežné tovary a služby... a tiež aj stavebné práce do určitého limitu. Služba má zvýšiť transparentnosť v inak málo transparentnom Slovensku.

Nový elektronický systém obstarávania vecí pre štátne inštitúcie si pochvaľuje najmä minister vnútra. Ide o dieťa jeho rezortu. "Doteraz máme 350 ponúk. Čakáme tisícky až desaťtisíce," tvrdí poradkyňa pre verejné obstarávanie Tatiana Behrová.

Jednoduchý princíp

"Stihlo sa registrovať 1 400 odberateľov, a 1 800 dodávateľov, denne 700 návštev," hovorí minister vnútra Robert Kaliňák. Princíp je jednoduchý. Firma, ktorá sa chce na trhovisku zúčastniť, zaplatí registračný poplatok 66 eur a možno sa už nájde nejaký ten úradík, čo potrebuje jej výrobky, alebo naopak.

Klobásy, párky, salámy. Tak za toto by vás dietológ rozhodne nepochválil, ale na ex zoženiete de facto čokoľvek. Paradoxne prvý obchod neuzatvorilo ministerstvo vnútra a nešlo ani o mastný výrobok.

Bránenie rozhadzovaniu

Prvá bola Univerzita Komenského, ktorá takto nakúpila o 15 percent lacnejšie merače alfa žiarenia. Na trhovisku sa zatiaľ uskutočnili obchody za 161 tisíc. Najdôležitejšie je, že má brániť rozhadzovaniu štátnych peňazí.

Nápad ministerstva vnútra robiť veci elektronicky a transparentne je určite cvhályhodný, ale voličov by isto potešilo, keby sa neriešili takto len párky, wc papier, či klobásky, ale aj väčšie veci, aby sme to naše Slovensko mali krajšie transparentnejšie.

"Skutočne veľké kšefty, s ktorými sú spojené veľké škandály cez elektronické trhovisko nikdy nepôjdu," myslí si poslanec Miroslav Beblavý. Pri úplne veľkých zákazkách sa to nedá robiť formou elektronického trhoviska, to uznáva aj opozícia, ale aj veľké obchody sa dajú robiť transparentne, to uznajú asi všetci. Či to bude tak už pri týchto menších uvidíme tak za rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy