Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Toto sa u nás servíruje ako strava v nemocniciach
Zdielať na

Toto sa u nás servíruje ako strava v nemocniciach

BRATISLAVA / Nemocničná strava nepatrí medzi vyhľadávané pochúťky. Podľa pacientov často vyzerá tak, že namiesto toho, aby liečila môže spôsobiť presný opak. A to ju pripravuje tím lekárov a dietológov.

Slovenské nemocnice tvrdia, že nie sú ani hotely ani reštaurácie. Nazrieť do svojej kuchyne nás však z hygienických dôvodov nepustili. "Prioritou našej nemocnice je zabezpečovanie zdravotnej starostlivosti," tvrdí hovorkyňa nemocnice v Košiciach Petra Stano Maťašovská.

Konkurencia reštauráciám

Náklady nemocníc sa na celodennú stravu pohybujú okolo siedmich eur. Jedálny lístok sa prispôsobuje rôznym diétam. "Jedálniček zostavuje oddelenie zdravej výživy a stravovania a je to na odporúčanie lekára," pokračuje Maťašovská.

Čo znamená, aj iné chute, na  ktoré nie sme zvyknutí. Iné zvyky však majú napríklad v zahraničí. Stravovacie služby v amerických nemocniciach by mohli pokojne konkurovať servisu v hotelových reštauráciách.

Prepláca stravu

Vo verejných nemocniciach takzvaných "community hospital” zdravotné poistenie štandardne prepláca dennú stravu vo výške približne 12 amerických dolárov. Pestrú ponuku jedál si počas pobytu v nemocnici pochválila aj Slovenka Lucia, ktorá žije v Kalifornii.

"Servítky vedľa jedla. Príbory zabalené pekne. Priniesli to na pekných podnosoch. Určite lepšie ako v hotel," porovnáva Lucia. Niektoré nemocnice v USA nezabúdajú ani na príbuzných pacienta.

Riešenie na mieste

"Príbuzný pacienta má stravu ako našu pozornosť," hovorí zamestnankyňa UC Irvine health. Sto ľudí sto chutí. Aj slovenská nemocničná strava môže ulahodiť jazýčkom. "Mne celkom chutilo. Bol to kurací perkelt," píšu pod fotografie na sociálnych sieťach pacienti.

Ak Vám pridelené jedlo predsa len nie je po chuti. Najlepšie je problém riešiť priamo na mieste.

Súvisiace články