Jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Ľudia ignorujú okolie. Ročne zomrú zbytočne tisíce Slovákov
Zdielať na

Ľudia ignorujú okolie. Ročne zomrú zbytočne tisíce Slovákov

Zdroj: ISIFA/ilustračné

BRATISLAVA / Na zastávke autobusu v bratislavskej Petržalke dostala žena hypoglykemický záchvat. Triasla sa a stekal po nej pot. Všimol si to manželský pár, ale namiesto pomoci ju mala žena nazvať narkomankou.

"Že je to hrozné, že feťáci sú na uliciach už aj cez deň," opisuje svoj nepríjemný zážitok meteorologička Najlepšieho Počasia Miriam Jarošová.

Cukrovka ju trápi už roky a sama priznáva, že pohľad na človeka s hypoglykemickým záchvatom nemusí byť príjemný. "Začala som sa potiť, začala som sa triasť," opisuje situáciu Miriam.

V kabelke našla vrecúško s cukrom a s roztrasenými rukami sa ho snažila dostať do tela. Ak by to neurobila rýchlo, nasledovala by strata vedomia. Starší manželský pár jej však neveril ani pol slova. "Som bola poučená, že cukrovkári sú starší a tlstejší a ja nie som stará ani tlstá, takže nech si nájdem inú výhovorku na to, prečo som feťák," dodáva Miriam Jarošová.

Radšej chorých obídeme

Ak by odpadla, myslíte si, že by jej zavolali pomoc? Skúsenosti slovenských záchranárov sú naozaj hrozné. Mnohí z nás vraj chorých radšej obídu, alebo prekročia, ako by mali pomôcť. "Odmietajú poskytnúť pomoc takýmto ľuďom, ktorých vidia na ulici," uviedol hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Reportérka Klaudia Guzová si pred niekoľkými mesiacmi silno udrela hlavu. V obchodnom centre plnom ľudí ležala na zemi asi 15 nekonečných minút. "Nemohla som nič, mala som tmu pred očami," hovorí Klaudia.

Lucia Stráňavová mala deň pred Vianocami vážnu dopravnú nehodu. "Husto snežilo, šmykli sme sa autom dole z cesty na strechu," opisuje reportérka Veľkých Novín Lucia Stráňavová.

Ani jedna z nich sa pomoci nedočkala. "Prešlo asi dvesto ľudí a nikto sa nepristavil," hovorí Klaudia. "Žiadne auto nezastavilo," dodáva Lucia

"Ja sa už niekoľko rokov divím, že sa to ľudí nejako nedotýka," tvrdí prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš.

Zbytočne zomierajú ľudia

Každý rok zbytočne zomierajú tisíce Slovákov. Podľa štatistík by z 10 tisíc prípadov smrteľného srdcového infarktu mohlo prežiť minimálne štyri tisíc ľudí. "Minimálne tretina až polovica by bola zachrániteľná krátkodobou päťminútovou resuscitáciou prvým laikom, svedkom príhody," dodáva Dobiáš.

Počet dopravných nehôd z následkom smrti by sa mohol znížiť o jednu tretinu a vďaka včasnej rýchlej pomoci by dvadsať percent ľudí vyviazlo bez trvalých následkov. Stačí iba zastaviť, opýtať sa a pomôcť. "Od tej mojej nehody mi nedá, aby som odišla z miesta, kde sa niečo deje," hovorí Klaudia Suchomel Guzová.

Ak si nieste istí, operátori rýchlej zdravotnej služby Vás budú navigovať až do príchodu sanitky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy