Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dievča (2 mes.) nepreviezla sanitka, zomrelo
Zdielať na

Dievča (2 mes.) nepreviezla sanitka, zomrelo

Zdroj: ISIFA

KOMÁRNO / Dvojmesačné dieťa, hospitalizované v komárňanskej nemocnici, sa nedočkalo prevozu na špecializované pracovisko a zomrelo. Počas troch hodín sa údajne nenašiel spôsob, ako dievčatko vo vážnom stave prepraviť do 100 kilometrov vzdialenej Bratislavy.

Stav dievčatka, ktoré trpelo viacerými vrodenými ochoreniami, sa podvečer náhle zhoršil. Respiračné zlyhanie bolo dôvodom, pre ktorý službukonajúca lekárka žiadala okamžitý prevoz na vyššie pracovisko.

Sanitka bez vybavenia

"O 17.37 minúte sme požiadali krajské operačné stredisko o zabezpečenie transportu pacienta," informuje hovorkyňa nemocnice Marta Csergerová. Počas troch hodín bola vyslaná do nemocnice, podľa našich informácií, jediná sanitka. Keďže nebola vybavená na prevoz dvojmesačného dieťaťa so zlyhávajúcim dýchaním, odišla naprázdno.

"Aj keď bol prevoz opakovane na krajskom operačnom stredisku urgovaný, k jeho realizácii nedošlo. Dieťa o 20:45 zomrelo," dodáva hovorkyňa. Stať sa tak malo napriek viac ako 30 telefonátom, ktoré sú údajne zaznamenané na krajskom operačnom stredisku.

Nevyhovujúce podmienky

Špeciálne sanitky, z Bratislavy a Banskej Bystrice, vybavené na prevoz detí, mali mať v rovnakom čase výjazd, preto ich vraj nebolo možné poslať do Komárna.

Komárno má plochu, kde bežne pristávajú záchranárske vrtuľníky. Dievčatko sa však nedočkalo ani leteckého transportu. "Pilot preveril meteorologické podmienky a tie boli, žiaľ, nevyhovujúce, preto bol let zamietnutý," tvrdí hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Turočeková.

Zlyhanie

Operačné stredisko zdravotnej záchrannej služby sa k podrobnostiam prípadu vyjadrí až po jeho prešetrení. "Takýto prevoz treba dobre logisticky pripraviť, o čo sa operátori vždy snažia. Takýto pacient musí byť aj zo strany nemocnice pripravený na transport," myslí si hovorca operačného strediska Boris Chmel.

Ministerstvo zdravotníctva síce tvrdí, že systém primárnych a sekundárnych prevozov je zabezpečený. Prípad z Komárna však svedčí o niečom inom. "Pravdepodobn išlo o zlyhanie v individuálnom prípade, aj vzhľadom na dostupné informácie MZ podá podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy