Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Krajcer a ďalší odchádzajú z Lipšicovej NOVY
Zdielať na

Krajcer a ďalší odchádzajú z Lipšicovej NOVY

BRATISLAVA / Päť nezaradených poslancov Národnej Rady Slovenskej Republiky odchádza zo strany NOVA. Ide o liberálov, ktorí pred viac ako rokom prišli do strany po odchode z SaS.

Päť liberálnych poslancov - Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Juraj Miškov, Juraj Droba a Martin Chren - vystúpilo zo strany Daniela Lipšica.

Dôvodom ich odchodu má byť nenaplnenie cieľa spájať viaceré stredopravé sily a tiež strata možnosti presadzovať liberálne hodnoty prostredníctvom vlastnej programovej frakcie v rámci hnutia.

Pätica teraz už bývalých členov pripomenula, že práve toto bolo na návrh predsedu Daniela Lipšica a následným rozhodnutím Republikovej rady v Detve zrušené.

"Naši voliči nám poskytli mandát na presadzovanie hodnôt liberálnej demokracie. Vnímame to ako veľmi silný a dôležitý záväzok. Všetky naše ďalšie politické kroky budú na prospech ľudí, ktorí nám vo voľbách dali svoju dôveru," uvádzajú piati poslanci.

Nezhodli sa

Pokojný odchod piatich poslancov je podľa strany racionálnym zavŕšením vnútrostraníckych diskusií o ďalšej vízii hnutia pre Slovensko.

"Napriek úspešnému výsledku aj voľby do Európskeho parlamentu ukázali, že spájanie ideologicky rozdielnych prúdov voliči neprijali. Hnutie NOVA aj naďalej ponúka priestor pre ľudí s rôznymi svetonázormi. Hlavný dôraz však bude odteraz klásť na vytvorenie programu pre slušnejšiu a spravodlivejšiu krajinu s ľuďmi, ktorí majú čistý štít a úspešný životný príbeh," uviedla strana.

Z SaS do NOVA

Liberáli, ktorí prišli do NOVA, vystúpili z SaS 16. apríla 2013. Vtedy zo strany vystúpilo päť poslancov Národnej rady a približne 75 členov. Poslanci Kollár, Miškov, Krajcer, Chren a Droba následne oznámili, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá mala fungovať ako občianske združenie.

Všetci piati poslanci potom 25. mája vstúpili do strany NOVA, kde vytvorili Liberálnu frakciu. Tá zanikla v júni na návrh predsedu strany Daniela Lipšica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy