Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nové pracovné príležitosti, pribudne tristo miest v Štúrove
Zdielať na

Nové pracovné príležitosti, pribudne tristo miest v Štúrove

ŠTÚROVO / Závod na výrobu špeciálnych stavebných panelov začne v januári stavať pri Obide (okres Nové Zámky) investor, ktorý chce vytvoriť stovky pracovných miest. Obyvatelia zo Štúrova a okolia musia teraz cestovať za prácou do Maďarska, no nadšení z fabriky nie sú. Majitelia okolitých viníc sa obávajú, že kraj zapadne prachom z výroby betónu.

Na tridsaťosem hektárovom poli by do roka malo nájsť prácu až tristo ľudí. Pôvodne holandská spoločnosť sa zmenila na slovenskú a chce investovať peniaze.

Pole s pšenicou plánuje zmeniť na priemyselný park. Prvá hala bude na osemdesiatich tisícoch metrov štvorcových.

Závod bude vyrábať špeciálne stavebné panely najmä na zahraničný trh. Zamestnancami by mali byť predovšetkým miestni obyvatelia.

"V blízkosti Dunaja bola vždy tradícia, boli tu panelárne. Know-how by tu malo byť, ak by aj nebolo, ľudí vyškolíme," konštatuje konateľka spoločnosti YSSEL Viera Dingová.

Veľa nezamestnaných

Oblasť má vysokú nezamestnanosť. Mnoho aj mladých ľudí nemá prácu. "Úrad práce v Nových Zámkoch momentálne eviduje 2734 uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú evidovaní na pracovisku v Štúrove," ozrejmuje Miroslava Záhoráková z úradu práce.

Momentálne majú v ponuke len tri pracovné miesta a preto sú miestni nútení chodiť za prácou do susedného Maďarska.

TV JOJ

"Veľa pracovných miest v Štúrove zaniklo. Aj preto sa angažujeme v tejto veci. Obid je kúsok od Štúrova a je to šanca uplatniť sa," vysvetľuje primátor Štúrova Ján Oravec.

"Nechceli sme zbohatnúť, ale vytvoriť pracovné miesta," dodáva starosta obce Obid Tibor Nagy.

Majitelia viníc nesúhlasia

Skeptickí sú majitelia viníc. Boja sa prachu zo závodu, ktorý by mohol ublížiť ich úrode.

Investor presviedča, že nič také nehrozí, pretože ide o najnovšiu, ekologicky neškodnú technológiu. Nemajú s ňou problémy ani v Nemecku.

"Nebudú žiadne negatívne vplyvy. Závod bude desať kilometrov od obce, nebude hlučný pre obyvateľov. Keď mietni súhlasia, musíme i my," uzatvára Nagy.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy