Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Metanol ničí zdravie ľuďom aj po dvoch rokoch
Zdielať na

Metanol ničí zdravie ľuďom aj po dvoch rokoch

BRATISLAVA, PRAHA / Metanolová kauza si vyžiadala až 50 ľudských životov a množstvo ďalších na nekvalitný alkohol dopláca aj dva roky po nej. Tým, ktorým sa podarilo prežiť, sa zdravotný stav aj po dvoch rokoch zhoršuje a postupne prichádzajú o zrak.

Takmer 80 intoxikovaných ľudí. Tým sa podarilo obrovské muky po otrávení metanolom prežiť. A napriek tomu, že z nemocníc odišli a vyzerali v poriadku, sa u nich začínajú objavovať nové následky otravy.

Metanol totiž najviac postihuje zrak. Objavujú sa tak poškodené sietnice alebo zrakový nerv. Ľuďom sa začína objavovať aj nález na mozgu. Podľa vyjadrení českej nemocnice v Havířove, kde boli hospitalizovaní mnohí pacienti sa môže stať, že zrak sa im bude zhoršovať aj naďalej.

O metanolovej kauze si prečítajte tu.

Metanol nie je jedovatý

Napríklad toxikologické stredisko v Prahe začína robiť ďalšie kolo výskumu a oslovuje všetkých, ktorí liečili z otravy, aby sa prišli do nemocnice ukázať. Robia tak zároveň najväčšiu štúdiu vo svete na následky akútnej otravy metanolom.

Samotný metanol nie je pritom až taký jedovatý. Zjednodušene povedané, ak sa dostane do tela, vznikajú chemické reakcie, ktorých výsledkom je formaldehyd a kyselina mravčia. A s nimi si ľudské telo jednoducho nedokáže poradiť. Po vypití metanolu vás môže zachrániť to, ak do seba šupnete obyčajný alkohol. Ten bráni tomu, aby tieto reakcie vznikali. Telo jednoducho uprednostní spracovanie etanolu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy