Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Oslavy SNP. Fico riešil Ukrajinu a vojenskú službu
Zdielať na

Oslavy SNP. Fico riešil Ukrajinu a vojenskú službu

JANKOV VŔŠOK/SKYCOV / Sankcie voči Rusku sú nezmyselné a bolo by ich treba čo najrýchlejšie prehodnotiť a zrušiť. Takto sa vyjadril premiér Róbert Fico počas osláv 70. výročia Slovenského národného povstania na Skýcove a Jankovom Vŕšku.

Podľa Fica sankcie poškodia nielen naše záujmy, ale aj celú Európsku úniu. Ako dodal, treba nájsť riešenie, ako ich čo najskôr ukončiť a stabilizovať situáciu na Ukrajine.

Slovanské srdcia

"Luhansk a Doneck sa prihovárajú nášmu svedomiu, tak otvorme oči a naše slovanské srdcia a želajme si, aby sa občianska vojna na Ukrajine skončila," povedal Fico.

Časť svojho príhovoru počas osláv výročia Slovenského národného povstania na Jankovom vŕšku venoval Robert Fico konfliktu na Ukrajine. "Rovnako si želajme, aby skončili nezmyselné sankcie, ktoré poškodzujú všetkých, ktorí sa rozhodli k nim pristúpiť," dodáva premiér.

Na sankcie podľa premiéra doplatí najviac Európska únia. Čím dlhšie budú trvať, tým to bude horšie. "Oslabujú tento región, oslabujú túto časť sveta v porovnaní s inými časťami," hovorí Fico.

Dobrovoľná vojenská služba

Jeho slová počúvali aj bývalí partizáni. Tí podľa ich slov sledujú krízu na Ukrajine so slzami v očiach. "To sa nedá pochopiť, tieto veci, ktoré sa v súčasnosti dejú. Prvá svetová vojna, si vyžiadala 17 miliónov životov, druhá 66, koľko by si vyžiadala tretia," spomínajú partizáni.

Podľa nich si treba brať príklad aj zo Slovenského národného povstania, v ňom zahynulo množstvo ľudí. "Je to akože živé, ako teraz," pokračuje jeden z partizánov. Práve na Jankovom vŕšku sa pred 70 rokmi odohrávali ostré boje.

Návštevníci videli imitáciu jednej z najväčších prestreliek. To, že dnešní mladí muži neokúsili vojenčinu je podľa premiéra možno na škodu. "Sa možno opäť treba vrátiť nie k povinnej, ale aspoň k dobrovoľnej vojenskej službe," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy