Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Gumičkové náramky nosí Fico aj pápež. Sú nebezpečné
Zdielať na

Gumičkové náramky nosí Fico aj pápež. Sú nebezpečné

BRATISLAVA / Žiariace farby náramkov upletených z gumičiek - to je hit, ktorý letí nielen u nás, ale aj vo svete. Nosí ho dokonca aj pápež František, či premiér Fico. Tento trhák však má aj svoje riziká, najmä pre deti. Po vážnych úrazoch, keď pri hre jeden chlapec takmer prišiel o oko, to školy v zahraničí riešia prísnym zákazom nosenia u detí.

Žiariace náramky z gumičiek sú veľkým hitom po celom svete a k nám sa dostal z Ameriky. Podľahol mu dokonca aj pápež František, ktorý ho nosí na pravej ruke, ale aj vojvodkyňa Kate, princ William, ale dokonca ho má aj náš premiér Róbert Fico.

Fico od Borecovej dcéry

"Mám ho od dcéry ministra spravodlivosti Tomáša Boreca," povedal. Výroba takéhoto náramku dokáže deti zabaviť aj na pol hodinu a skrátia si tým napríklad cestu autom. "Na vývoj motoriky u detí je to výborné," myslí si doktorka Elena Prokopová.

Tento veľký hit má však aj svoje riziká. Odborníci neodporúčajú nosenie akýchkoľvek šperkov malým deťom. "Je to gumené, deťom sa to môže hocikde zachytiť počas hry. To môže zapríčiniť isté poranenia rúk," dodáva doktorka. 

Šnúrky proti urieknnutiu

Patria sem aj veľmi obľúbené červené náramky zo šnúrok proti urieknutiu, či korálkové náramky alebo aj jantárové náhrdelníky, ktoré niektoré mamičky dávajú svojim deťom na hryzenie, keď im rastú zúbky. Riziko je totiž oveľa väčšie ako úžitok. "Dieťa sa môže aj zadusiť jantárovým náhrdelníkom," hovorí Prokopová.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy