Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rožňavským okresom sa prehnala búrka
Zdielať na

Rožňavským okresom sa prehnala búrka

VYŠNÁ SLANÁ / Lokálna búrka sa prehnala aj rožňavským okresom, najhoršia situácia bola v obci Vyšná Slaná. V nej sa na hlavnú cestu zosunula pôda, policajti ju preto museli úplne uzavrieť. Voda zaliala aj časť dediny, dostala sa do domov, garáží a takmer aj do kostola. Lopatu do ruky teda vzala aj miestna farárka.

Veľká voda sa valila aj po cestách, na niektorých miestach dokonca došlo ku zosuvu pôdy, zasahovať musela ťažká technika.

Hlavnú cestu v smere z Dobšinej na Vyšnú Slanú teda museli policajti úplne uzavrieť, kým sa ju nepodarilo vyčistiť. "Naši príslušníci spolupracovali so Slovenskou správou ciest, kde odpratávali zosunutú pôdu a kamene, ktoré sa na ceste nachádzali," povedal vedúci HaZZ Martin Kaprál.

Pivnice, garáže, obchod

Búrku sprevádzali aj silné hromy a blesky, odvodňovacie kanály nestíhali, voda zaliala aj časť dediny. "Všetko tu bolo zaplavené. Chlapi v gumákoch, až im pretekala do nich voda, hrozné to bolo," hovorí miestna farárka Karmen Želinská.

Odčerpávať vodu pomáhali aj hasiči, zaplavené ostali pivnice rodinných domov, garáže, aj miestny obchod. "Keď odišli hasiči, schytili sme lopaty a začali sme upratovať," pokračuje farárka.

Lopatovala aj farárka

Po silnej prietrži mračien, ktorá sa prehnala regiónom, ľuďom neostávalo nič iné, ako vziať do rúk lopaty a zachrániť čo sa dá. Ľudia vybehli na ulicu a snažili sa blato odstrániť, keďže hrozilo, že sa dostane aj do kostola. Lopatovala aj miestna farárka.

Škody, ktoré silná prietrž mračien po dedine spôsobila, zatiaľ nevyčíslili. Ľudia dúfajú, že takáto voda už ich dedinu nezasiahne.

Zaplavilo aj stred a západ

S lejakom a zaplavenými ulicami sa museli popasovať aj na západe. Polhodinový dážď napáchal v Bratislave taktiež obrovské škody.

Prívalový dážď a rozbúrený potok Vrátňanka na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj zaparkované autá. Takto to zase vyzeralo pred pár dňami na strednom Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy