Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Šéf Matice slovenskej má minimálnu mzdu, ostatní žijú z lásky
Zdielať na

Šéf Matice slovenskej má minimálnu mzdu, ostatní žijú z lásky

BRATISLAVA / Matica slovenská si požičiava peniaze od utajených veriteľov. Kým ministerstvu kultúry to neprekáža, mimovládne organizácie tvrdia, že je to neprípustné. Samotné vedenie neberie plat. Z čoho žije? Prečítajte si.

Matica slovenská tvrdí, že výpadok príjmu z jej vydavateľstva spôsobil, že je pred finančným kolapsom a musí si na časť miezd požičiavať peniaze. Požičala si aj od samotného predsedu Mariána Tkáča. Dvadsaťtisícovú pôžičku mu splatila po tom, ako si vzala úver z banky na 150 tisíc eur.

Ďalším veriteľom má byť nový správca. "Sme matičiari, tak preto pomáhame," tvrdí správca Matice slovenskej Maroš Smolec. Matica tento rok prepúšťala, začala šetriť, ani to však nestačilo a tak si požičiavala aj ďalej. Jeden z jej veriteľov je stále utajený.

Pôžičky ministerstvo nevzrušujú

Pôžičky od utajených veriteľov v hodnote viac ako sto tisíc eur ministerstvo kultúry, ktoré maticu z veľkej časti dotuje, nevzrušujú. A to aj napriek tomu, že ju platí z našich daní.

Ministerstvo tvrdí, že matica je samostatná inštitúcia. "Či mi to prekáža alebo nie, k tomu sa vyjadrovať nemôžem. Je to svojim spôsobom ich vec," tvrdí generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva na ministerstve kultúry Pavol Šimunič.

Mimovládna organizácia Transparency International kritizuje maticu za utajené zmluvy. Kritizuje aj samotné ministerstvo za to, že má laxný prístup. "Tento postup je netransparentný. Verejnosť tým pádom nevie, kto vlastne požičiava verejnej inštitúcii. Tým pádom vznikajú otázky, či je to slušný človek, stojí za pôžičkou nejaký mafián? Je to legitímna otázka, pokiaľ inštitúcia skrýva veriteľa," tvrdí riaditeľ transparency International Slovensko Gabriel Šípoš.

"Rokoval som s tým veriteľom a nedal nám žiaden úrok na toto obdobie a nemá žiadne iné nároky na maticu," uviedol Smolec.

Riaditeľ mimovládnej Transparency International je zo situácie okolo matice sklamaný. "Každé ministerstvo by malo trvať na tom, aby všetci dodržiavali zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Aby verejnosť mala dôveru vo verejné inštitúcie," dodáva Šípoš.

Vyššie dotácie vraj netreba

Čo s finančnými problémami našej historicky osvedčenej významnej ustanovizne? Nový správca, ktorý je vo funkcii mesiac tvrdí, že vyššie dotácie jej netreba. "Kompletný rozpočet matice, približne, 1,9 milióna eur postačuje. My znížime prevádzku, budeme prepúšťať, bude sa viac pracovať a bude sa viac vyvíjať činnosť v rámci matice. To je všetko," tvrdí jej správca.

Šéf má minimálnu mzdu, ostatní žijú z lásky

Príkladom chce ísť samotné vedenie, ktoré si siahlo na platy. "Okrem toho, že požičiavame, tak pracujeme zadarmo. Pán tkáč išiel na úroveň minimálnej mzdy štyristo eur. Napriek tomu, mu nie je vyplácaná, pretože neštátne zdroje nekumulujem tak, aby sme si ako vedenie mohli vyplácať mzdy," dodáva správca Matice slovenskej Maroš Smolec.

Na otázku z čoho predstavitelia Matice Slovenskej žijú, odpovedal jej správca stroho. "Z lásky."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy