Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Galko a Vašečka požadujú odtajniť rozpočet vojenských tajných
Zdielať na

Galko a Vašečka požadujú odtajniť rozpočet vojenských tajných

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Vojenské spravodajstvo by malo odtajniť svoj rozpočet. V novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy to navrhujú poslanci Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko a za OĽaNO Richard Vašečka.

Ministerstvo obrany by podľa ich návrhu zverejňovalo výšku limitu Vojenského spravodajstva z rozpočtu rezortu. Členili by ich na bežné výdavky a kapitálové. 

"Uvedené zverejnenie by podľa navrhnutej úpravy malo poskytovať základný prehľad o objeme vyčlenených finančných prostriedkov a o ich účelovom určení rovnakým spôsobom, ako je to v prípade Slovenskej informačnej služby," konštatujú opoziční zákonodarcovia.

Rovnako by obrana mala zverejňovať výšku rozpočtu pre vojenských tajných. Galko a Vašečka tak chcú zlepšiť informovanosť o reálnom čerpaní finančných prostriedkov, o ich navýšení alebo znížení. 

Novela reaguje na súčasnú situáciu, keď Slovenská informačná služba poskytuje verejnosti v rámci možností primeraný prehľad o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na jej činnosť.

Vojenské spravodajstvo podľa nich vystupuje vo vzťahu k verejnosti netransparentne a ignoruje skutočnosť, že prostriedky vyčlenené na jej činnosť pochádzajú z peňazí daňovníkov.

"Sme presvedčení, že daňovníci majú právo – rovnako ako pri Slovenskej informačnej službe - dozvedieť sa bližšie podrobnosti o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na činnosť Vojenského spravodajstva," argumentujú Galko a Vašečka.

Návrh rešpektuje skutočnosť, že Vojenské spravodajstvo, obdobne ako Slovenská informačná služba, pracuje v režime utajeného charakteru činnosti. Navrhovaný rozsah zverejňovaných informácií zodpovedá rozsahu informácií zverejňovaných Slovenskou informačnou službou na jej webovej stránke.

"Je neprijateľné, aby sa naďalej toleroval stav, keď Vojenské spravodajstvo je napriek značnému objemu pridelených finančných prostriedkov neviditeľným subjektom, na ktorý majú daňovníci iba povinnosť prispievať bez možnosti vedieť koľko financií reálne čerpajú a koľko v skutočnosti majú," uzatvárajú poslanci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy