Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Inšpekcia musí znova prešetriť špehovanie policajtov, tvrdí prokuratúra
Zdielať na

Inšpekcia musí znova prešetriť špehovanie policajtov, tvrdí prokuratúra

BRTISLAVA / Kauzu dlhodobého špehovania bratislavských policajtov, skrytými kamerami, musí Inšpekcia ministerstva vnútra opäť riadne vyšetriť. Sledovanie stopäťdesiatich policajtov vyhodnotila ako zákonné, prokuratúra má iný názor.

Policajti bratislavskej pohotovostnej motorizovanej jednotky o tajných kamerách detektorov pohybu netušili minimálne rok. Boli v šatni, ale aj v sprchách a nasadili ich šéfovia.

Podľa našich zistení preto, lebo sa v šatniach kradli policajné opasky. Či špionážne kamery policajtov špehovali zákonným spôsobom prešetrovala pri odhalení ministerská inšpekcia. V nasadení kamier problém nenašla.

Tie našiel v šatni policajt, ktorý na prípad upozornil, dostal od svojho šéfa trest. VIAC TU.

Trestný čin sa nekonal

"Inštaláciou kamier nedošlo k spáchaniu trestného činu," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

Experti na trestné právo a odborníci z fachu na celý prípad mali od jeho prevalenia iný názor. Na utajené špehovanie si šéfovia policajtov mali určite pýtať súhlas sudcu. Mali sa riadiť špeciálnym zákonom na ochranu pred odposluchmi a zrejme nie zákonom o policajnom zbore.

Prokuratúra rozhodnutie zrušila

Do kauzy vstúpila prokuratúra, ktorá prvotné rozhodnutie inšpekcie vnútra zrušila. Podľa okresného prokurátora musí začať inšpekcia ministerstva vnútra musí konať precízne. 

"Záverom je možné zhrnúť, že vyšetrovateľ policajného zboru bol povinný skúmať, na akom právnom základe bol nainštalovaný sledovací systém do miestnosti na prezliekanie sa príslušníkov krajského policajného zboru v Bratislave," uvádza sa vo vyjadrení prokuratúry.

Žiadosť od sudcu

Do spisu je nutné doložiť aj žiadosť o nasadenie utajených kamier od príslušného sudcu. "Je nutné dôvodiť, že šatne ako miesto, kde dochádza k prezliekaniu príslušníkov policajného zboru sú miestom, kde môže dochádzať k zásahu do práva na súkromie," píše sa ďalej v stanovisku prokuratúry.

"Ak to vidí proklurátor inak, došetrí sa to a rozhodne sa to," uviedol minister vnútra Róbert Kaliňák. "Ak takýto súhlas sudcu neexistuje, niekto musí niesť za to dôsledky," myslí si exminister obrany Ľubomír Galko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy