Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Skryté kamery u policajtov sú zákonné, tvrdí Kaliňák
Zdielať na

Skryté kamery u policajtov sú zákonné, tvrdí Kaliňák

BRATISLAVA / Skryté kamery sú podľa ministra vnútra zákonné. Rezort používa obrovské množstvo skrytých kamier, ktoré nik nevidí, no bez nich by bola bezpečnosť ohrozená. Napríklad aj na východnej hranici Slovenska.

Skryté kamery sú zákonné

Skryté kamery, ktorými boli monitorovaní radoví policajti, sú podľa ministra v súlade so zákonom. "Informovali sme výbor, akým spôsobom sa postupuje a z tých informácií, ktoré mám k dispozícii, myslím, že ten postup boj jasný a jasne zdôvodnený," povedal Róbert Kaliňák.

Skryté kamery v policajných priestoroch pritom nepovažuje za informačno-technické prostriedky. "Kameru, keď si doma namontujete, nie je to informačno-technický prostriedok. Používame obrovské množstvo skrytých kamier, ktoré nik nevidí, keby sme to nemohli robiť, tak ani nemôžeme strážiť východnú hranicu republiky,“ uzavrel Kaliňák.

Poslanci majú rôzne názory

Nie všetci poslanci sa však stotožňujú s názorom ministra vnútra. Nezaradený poslanec Daniel Lipšic má pochybnosti. „Postup polície mohol byť legitímny, teda odhaľovať nejakú trestnú činnosť, ale je otázka, či bol aj legálny, či sa išlo podľa právneho predpisu, ktorý slúži na odhaľovanie trestnej činnosti, a tým je na Slovensku Trestný poriadok,“ vysvetlil Lipšic.

Poslanec za SaS Ľubomír Galko sa vyjadril, že sa prípadom bude zaoberať a pravdepodobne dá aj podnet na preskúmanie kauzy na prokuratúru. Prekáža mu, že je možné sledovať policajtov bez súhlasu prokurátora a súdu.

Odhalenie kamier

Radových policajtov z útvaru Pohotovostnej motorizovanej jednotky niekto tajne a zrejme ilegálne sledoval kamerami. VIAC TU. Špionážne kamery vtedy odhalili samotní policajti. Prišli na ne náhodou, keď chceli poupraviť kryt nasadený na jednom pohybovom senzore.

Okamžite svoje odhalenie nahlásili inšpekcii vnútra. Teraz sa dožadujú odpovede, komu kamery patria, prečo boli ukryté a prečo by ich vlastne mali sledovať. 

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy