Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Škandál! Policajtov sledovali kamery, aj v sprche
Zdielať na

Škandál! Policajtov sledovali kamery, aj v sprche

BRATISLAVA / Bratislavská polícia si zrejme vyrobila škandál ako hrom. Radových policajtov z útvaru Pohotovostnej motorizovanej jednotky niekto tajne a zrejme ilegálne sledoval kamerami. Podľa našich informácií utajené špionážne kamery odhalili samotní policajti. Boli vraj aj v priestoroch, v ktorých sa chlapi prezliekajú, keď idú do spŕch.

Sledovaní viac ako rok

Ide o viac ako 100 policajtov. 7 veliteľov a 7 zástupcov veliteľa. Sledovali ich viac ako rok. Kamery boli ukryté v pohybových senzoroch. V pohotovostnej motorizovanej jednotke v Bratislave slúži podľa neoficiálnych odhadov viac ako 120 policajtov. Sú rozdelení do siedmich čiat.

Každej čate velí veliteľ čaty, ktorý má zástupcu. Podľa dôveryhodného anonymného zdroja: veliteľov čaty ich zástupcov a samotných policajtov niekto sledoval tajnými kamerami nainštalovanými v takzvanej rozdeľovni - miestnosť v ktorej sa rozdeľujú úlohy a v šatni.

Na kamery prišli náhodou  

Na utajené kamery sledovaní policajti prišli náhodou, keď zistili, že na jednom pohybovom senzore nie je dobre nasadený biely kryt. Senzor reálne nebol funkčný. Keď kryt chceli správne nasadiť, takmer onemeli. Biely plast neukrýval detektor pohybu ale mini kameru. Okamžite všetko oznámili inšpekcii vnútra. "Prípad vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra. Zatiaľ sa k podrobnostiam vyjadrovať nebudeme," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

Ako sa nám ďalej podarilo zistiť, tajné kamery nepatria oficiálnym vyšetrovacím orgánom ani ich tam nenastrčila tajná služba. "V každom prípade by som to kvalifikoval ako podozrenie na spáchanie trestného činu," hovorí bývalý vyšetrovateľ a expert na trestné právo Jaroslav Ivor.

"Ak ide aj o to, či postava alebo tvár nasnímaná na kamere alebo na zázname je osobným údajom, áno je to považované za osobný údaj," uviedla hovorkyňa Úradu na ochranu osobných údajov Lucia Kopná.

Inšpekcia preveruje trestný čin

Inšpekcia zatiaľ len preveruje, či predsa len v tomto prípade nedošlo k spáchaniu trestného činu v štýle tajných agentov špionážnych služieb. Ak by tomu predsa len tak bolo, celý prípad môže mať nepochybne zaujímavý koniec.

Zásadný problém v takomto špionážnom sledovaní policajtov vidí expert na informačné technológie Ondrej Macko. "Ak ide o amatérske inštalácie, ten prenos dát môže byť v prípade, že nie je dostatočne zabezpečený, kýmkoľvek napichnutý," hovorí.
 
Policajti chcú vedieť od svojich šéfov: Komu kamery patria, kto ich do senzorov ukryl a prečo! Či nakoniec táto špionážna misia predsa neskončí ako paradoxne protizákonná sólo-jazda ich nadriadených, to zaujíma už aj ministra vnútra Kaliňáka. Ten sa k celej veci vyjadrí neskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy