Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kamery mali odhaliť aj to, kto kradne v šatni policajtom opasky
Zdielať na

Kamery mali odhaliť aj to, kto kradne v šatni policajtom opasky

BRATISLAVA / Prípad tajného sledovania bratislavských policajtov Pohotovostnej motorizovanej jednotky, ktorí mali aj v šatni nastrčené špionážne kamery, pokračuje. Podľa zistení televízie JOJ sledovanie viac ako 150-tich policajtov nemá na svedomí len ich priamy nadriadený. Krajský riaditeľ bratislavskej polície sa k prípadu zatiaľ nechce vyjadriť. Vaj nemôže.

Riaditeľ polície odpovedať nechcel

Ak niekto dlhodobo monitoruje utajenými kamerami bratislavských policajtov, skryto ako v špionážnom filme, tak o tom ich najvyšší šéf - krajský riaditeľ zrejme vedel, prípadne na to dal súhlas. Verejne na túto otázku pre TV JOJ riaditeľ polície odpovedať nechcel.

V následnom rozhovore bez prítomnosti kamery sa k tejto kauze riaditeľ podrobne nevyjadril. Dôvod? Prípad vyšetruje inšpekcia vnútra, vraj prebieha v režime utajenia.

Tri režimy, dva legálne

Už teraz TV JOJ má informáciu z prostredia vyšetrovania, ktorá z časti odpovedá na otázku, prečo boli policajti tajne sledovaní. Vraj ich nadriadení chceli odhaliť napríklad to, kto kradne v šatni policajtom opasky. Ak sa už teraz nadradení sledovaných policajtov tvária, že sa odhalením ich špionážnych praktík žiadny škandál nekoná, zrejme sa mýlia.

Dlhoročný skúsený kriminalista Jaroslav Ivor trvdí: Sú tri režimy, ktorými je možné tajne sledovať osoby. Len dva z nich sú tie legálne:

"Ide o skryté monitorovanie, ktoré uparvuje trestný poriadok, druhá varianta je monitorovanie osôb. Je možné aj na základe zákona na ochranu osobných údajov," dodáva Ivor. 

Takýto prípad si Cibuľa nepamätá

TV JOJ získala fotografie priamo na pohybové senzory, v ktorých mali policajti nainštalované kamery. Bývalý dôstojník spravodajských služieb Igor Cibuľa rovnako ako Ivor tvrdí, polícia rozbehla sledovaciu misiu, musí teraz preukázať, že všetko prebehlo zákonným spôsobom.

"V mojej pamäti v nedávnej minulosti taký prípad nebol. A nie za takých okolností ako sú služobné priestory policajného útvaru," dodáva Cibuľa.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy