Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Kauza kamery na polícii pokračuje. Galko podal trestné oznámenie
Zdielať na

Kauza kamery na polícii pokračuje. Galko podal trestné oznámenie

BRATISLAVA / Prípad utajovaného špehovania viac ako 150-tich bratislavských policajných PMJ-károv, je už na stole generálnej prokuratúry. Exminister obrany Ľubomír Galko tam priniesol trestné oznámenie. Podľa neho nadriadení bratislavských policajtov na vlastných ľudí nasadili utajené kamery v rozpore so zákonom.

Galko podal trestné oznámenie

S trestným oznámením na neznámeho páchateľa prišiel na Generálnu prokuratúru exminister obrany Ľubomír Galko. Podľa poslanca SaS sa mal dopustiť viacerých trestných činov.

Minimálne zneužitia právomocí verejného činiteľa. "Podľa môjho názoru protizákonne boli nainštalované kamery, ktoré monitorovali 150 príslušníkov Pohotovostnej motorizovanej jednotky. Boli to kamery, na ktoré nebol vystavený žiadny súhlas sudcu," hovorí Galko.

Na kamery prišli náhodou

Na kamery, ktoré boli maskované krytmi od detektorov pohybu, prišli bratislavskí policajti len náhodou. "Z toho dôvodu podávam aj trestné oznámenie v tejto súvislosti," dodáva Galko. Prišiel na to policajt, ktorý po oznámení dostal trest. VIAC TU.  

Minister Kaliňák už v marci povedal, že viac ako 150 policajtov nemonitorovali tzv. informačno-technické prostriedky. A preto na nasadenie kamier nepotrebovali súhlas sudcu. Aj preto sa neriadili špeciálnym zákonom na ochranu pred odposluchmi. "Nie ITP-čka to neboli," tvrdí minister obrany Róbert Kaliňák. 

Avšak podľa špecialistov na danú problematiku kamery sa v režime, o ktorom hovorí Kaliňák, nesmú použiť. Na nasadenú špionážnu techniku mali mať súhlas sudcu. "Myslím si, že to zdôvodnenie, ktoré predniesol minister Kaliňák na výbore, absolútne neobstojí," tvrdí Galko.

Odbory zatiaľ nezasiahnu

Stále je tu inštitúcia, ktorá by sa mala celým prípadom zaoberať - policajné odbory. Tie však do prípadu zatiaľ vôbec nezasahujú z jediného dôvodu. Ani jeden policajt sa na nich neobrátil. "Akonáhle by sa niekto obrátil z našich členov, tak vieme poskytnúť právnu pomoc vrátane právneho zastupovania," uviedol predseda policajných odborov (OZP) Miroslav Litva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy