Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Policajt upozornil na skrytú kameru, dostal trest!
Zdielať na

Policajt upozornil na skrytú kameru, dostal trest!

BRATISLAVA / Policajt, ktorý odhalil kamery sledujúce viac ako 150 bratislavských policajtov aj v okamihoch, keď išli nahí do spŕch, dostal od svojho šéfa trest. Kauza tajného monitorovania smeruje na prokuratúru.

Porušenie zákona

Viac ako 150 bratislavských príslušníkov pohotovostnej motorizovanej jednotky monitorovali údajne viac ako rok minimálne tri utajené kamery. Minister vnútra Róbert Kaliňák sa už vyjadril, že "akcia prebiehala zákonne v utajenom režime." Policajt, ktorý kamery náhodou odhalil, už má svoj trest - výčitku od nadriadeného.

Spokojný s výsledkom vyšetrovania určite nie je. Podporili ho však kolegovia a niektorí členovia branno-bezpečnostného výboru. Rovnako ako exminister obrany Ľubomír Galko. "Som presvedčený o tom, že polícia bez súhlasu sudcu prekročila zákon," povedal.

Odtajniť a vysvetliť

"Otvoril som túto otázku aj na výbore pre kontrolu vojenského spravodajstva, kde som bol ubezpečený, že na rezorte obrany sa vo vojenskom spravodajstve takéto niečo nedeje a každé nasadenie ITP je vždy so súhlasom sudcu," vysvetlil Galko.

Policajtov tajne monitorovali údajne prostriedky operatívno pátracej činnosti. Mini kamery nadriadení použili vraj na základe zákona o policajnom zbore. Lenže, práve možné porušenie špeciálneho Zákona o ochrane pred odpočúvaním, v tomto prípade nevylučuje policajný generál a expert na trestné právo Jaroslav Ivor. Podľa jeho názoru by polícia mohla prípad odtajniť a vec vysvetliť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy