Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Minister Žiga sám sebe požičal luxusné auto, doviezol si ho z Nemecka
Zdielať na

Minister Žiga sám sebe požičal luxusné auto, doviezol si ho z Nemecka

BRATISLAVA / Kauza luxusnej súkromnej limuzíny, ktorú si požičalo ministerstvo vnútra od manželky ministra životného prostredia, má jednoduché vysvetlenie. Svoje súkromné auto ponúkol ministerstvu samotný minister životného prostredia Peter Žiga.

"Považujem za dosť neštandardné, aby fyzické osoby poskytovali svoje súkromné luxusné automobily štátnym inštitúciám," uviedol poslanec Bratislavskej župy Ondrej Dostál.

Zatiaľ čo poslanec Dostál očakáva od rezortu vnútra jednoznačné odpovede prečo a najmä za čo sa dostalo na ministerstvo súkromné auto manželky ministra Žigu, sám minister cez svojho hovorcu pre TV JOJ vysvetlil o čo vlastne ide.

Auto sa stále kazilo

"Úrad na ochranu ústavných činiteľov pridelil ministrovi životného prostredia auto, ktoré však malo opakovane technické problémy. preto sa minister rozhodol, že ponúkne svoje vlastné osobné auto," uviedol hovorca ministerstva pôdohospodárstva Maroš Stano.

Žigovú limuzínu využíva výlučne Žiga a šoféruje ho jemu pridelený ochrankár. "Ministerstvo vnútra platí len náklady spojené s pohonnými hmotami," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

"Amortizácia, poistka a servis hradí minister ako fyzická osoba," dodal hovorca rezortu.

Luxus z Nemecka

TV JOJ zistila o Žigovej limuzíne ešte viac. Luxusnú štvorkolku si minister s manželkou nekupoval cez tuzemského importéra. Auto bolo predané v Nemecku v marci 2009 a krátko na to individuálne dovezené na Slovensko.

Poslednú servisnú prehliadku Žigova loď absolvovala len pred pätnástimi dňami, Žigov osemválec už má najazdených takmer 180 tisíc kilometrov.

Samotný minister životného prostredia nie je jediným vládnym činiteľom, ktorý sa vozí na vlastnom luxuse. Tak ako Žigovi požičiava Audinu jeho manželka, Kaliňákovi auto zopožičiava ministrova firma. Minister obrany Glváč to robí taktiež.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy