Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obama poslal Kiskovi list, ocenil jeho otvorenosť
Zdielať na

Obama poslal Kiskovi list, ocenil jeho otvorenosť

BRATISLAVA / Prezident Spojených štátov amerických Barack Obama napísal slovenskej hlave štátu Andrejovi Kiskovi blahoprajný list pri príležitosti jeho nástupu do funkcie.

Americký prezident vyjadril presvedčenie, že Slovensko pod Kiskovým vedením bude pokračovať v podpore mieru a ekonomického rastu v regióne a vo svete.

"Uviedol, že Slovensko je jedným z kľúčových partnerov Spojených štátov amerických, a to i prostredníctvom svojho členstva v Európskej únii a NATO," píše sa na webe hlavy štátu.

Pevný záväzok

Obama vyjadril pripravenosť spolupracovať so slovenským prezidentom v oblastiach spoločného záujmu oboch krajín.

V európskej energetickej bezpečnosti, pri presadzovaní stability v Afganistane, pomoci ukrajinskému ľudu na ceste k bezpečnosti a budúcej prosperite, ako aj pri uzatváraní ambicióznej dohody o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve.

Dôveryhodný partner

Vyjadril potešenie, že Spojené štáty americké sa môžu na Slovensko spoľahnúť ako na dôveryhodného partnera.

Zdôraznil veľký význam, ktorý Spojené štáty americké pripisujú spoločnému členstvu v Severoatlantickej aliancii a uistil o pevnom záväzku Spojených štátov amerických pri obrane spoločnej bezpečnosti.

Počet stretnutí bude rásť

Kiska sa v pondelok zúčastnil prehliadky ozbrojených síl. "Cítime problém potreby modernizácie armády," povedal novinárom na brífingu.

Prezident ako vrchný veliteľ ozbrojených síl navštívil ministerstvo obrany. Pozrite si priloženú reportáž Samuela Migaľa:

Na stretnutí s Glváčom dostal prezident prehľad o stave armády ako aj plánoch. "Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl prezentoval pánovi prezidentovi stav ozbrojených síl, dislokáciu, počty. Domnievam sa, že takéto stretnutia budú pokračovať a budú ešte konkrétnejšie," povedal minister Glváč.

Súvisiace články