Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sulík chce zrušiť štátne sviatky, ideálne päť z nich
Zdielať na

Sulík chce zrušiť štátne sviatky, ideálne päť z nich

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Slovensko by malo podľa predsedu SaS Richarda Sulíka zrušiť päť štátnych sviatkov. Nemalo by ísť len o cirkevné sviatky, ale aj dni pracovného pokoja.

"Slovensko je krajina s druhým najväčším počtom sviatkov v Európe. Nemôže rásť životná úroveň, keď stále sviatkujeme," vyhlásil.

Zrušil by ako štátny sviatok napríklad Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda, ktorý pripadá na 5. júla. Pokračoval by Dňom Ústavy, ktorý slávime 1. septembra.

"Je mi jedno, ktorý sviatok by sa zrušil, ale mali by sme s tým niečo robiť," povedal. Konštatoval, že Slovensko malo pred 20 rokmi takmer najmenej sviatkov v Európe.

15 sviatočných dní

Na Slovensku nepracujeme 15 pracovných dní v roku. Slávime ich buď ako štátny sviatok, alebo deň pracovného pokoja. Na január pripadá Deň vzniku Slovenskej republiky a Zjavenie Pána, sviatok známy ako Traja králi. 

V apríli máme dva dni pracovného pokoja, a to Veľký piatok a Veľkonočný pondelok. Na máj pripadá Sviatok práce a Deň víťazstva nad fašizmom. V júli slávime Sviatok sv.Cyrila a Metoda.

V auguste nepracujeme na štátny sviatok Výročie SNP, na septembri pripadá  Deň Ústavy Slovenskej republiky a tiež Sedembolestná panna Mária. V novembri máme deň pracovného pokoja na Sviatok všetkých svätých a štátnym sviatkom je Deň boja za slobodu a demokraciu.

Na december pripadajú až tri dni pracovného pokoja, a to Štedrý deň, Prvý sviatok vianočný a Druhý sviatok vianočný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy