Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vojnový veterán (94) sa dočká ocenenia ministerstva
Zdielať na

Vojnový veterán (94) sa dočká ocenenia ministerstva

BRATISLAVA / Pred pár dňami sme vás informovali o 94 ročnom účastníkovi druhej svetovej vojny, na ktorého akoby slovenské úrady zabudli. Štatút vojnového veterána mu neudelili. Mohol by dostať ocenenie Ministerstva obrany, no musí podať oficiálnu žiadosť.

Keď sa rozhodol vstúpiť do československej armády, jeho prvé kroky smerovali na front k protilietadlovému pluku, s ktorým sa zúčastnil bojov pri Tobruku. Neskôr sa v Anglicku stal príslušníkom československej obrnenej brigády. Bojoval vo Francúzskom Dankirku. "Vojak Papánek bol zranený 19. decembra 1944 pri bojovej akcii," informuje zástupca riaditeľa vojenského historického ústavu Peter Šumichrast.

Štátne občianstvo

Kvôli zraneniam sa vojna pre Benjamína Pálgiho, rodeného Bernarda Papánka skončila. Ako účastník bojov proti fašizmu dostal štyri ocenenia. Záznamy vojenského historického ústavu o ňom končia v roku 1964. Vtedy dostal povolenie vycestovať do Viedne, ale domov sa už nevrátil. Ako sám povedal, ušiel pred komunistickým režimom do Izraela.

"Na Slovensku som od mája minulého roku," povedal Pálgi. Síce žije u svojej nevlastnej dcéry na Slovensku, ale úrady o ňom nevedia a ani vedieť nemôžu. V Izraeli totiž prijal nové štátne občianstvo. Rovnako mu pre ten istý dôvod nemôže byť udelený ani štatút vojnového veterána.

Medaila

Minister obrany môže udeliť medailu aj na základe podnetov od vojenských organizácii či spolkov. Zväzu protifašistických bojovníkov sme preto poslali všetky dokumenty Benjamína Pálgiho, aby sa mu aspoň takýmto spôsobom splnilo želanie stretnúť sa s ďalšími veteránmi druhej svetovej vojny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy