Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vojnový veterán (94) z Normandie žije na Záhorí
Zdielať na

Vojnový veterán (94) z Normandie žije na Záhorí

BRATISLAVA / Invázia v Normandii 6. júna 1944 otvorila hlavnú časť západného frontu. Viedla k pádu nemeckého panovania v Európe a stala sa jednou z najdôležitejších udalostí druhej svetovej vojny. Príslušníkom československej armády v zahraničí bol slovenský veterán Benjamín Pálgi.

Stále vitálny a vysmiaty veterán bol v rokoch 1942 až 1945 príslušníkom československej armády v zahraničí. Ako osemnásťročný mladík židovského pôvodu musel Československo opustiť. V ilegálnom transporte sa dostal na územie Palestíny, kde v Tobruku vstúpil do armády.

Neskôr sa presunul do Anglicka, kde sa s ďalšími vojakmi pripravovali na operáciu Overlord. Priamo sa zúčastnil vylodenia v Normandii. Bojoval vo francúzskom Dankirku. Benjamín dostal dve črepiny do brucha.

Nasledovalo dlhé liečenie a rehabilitácie. Po vojne žil v Brne, ale po nástupe komunizmu musel Českú republiku opustiť. Usadil sa v Izraeli, kde prijal nové občianstvo.

Pozrite si priloženú reportáž:

Bez titulu vojnového veterána

Po páde komunistického režimu sa začal pravidelne vracať domov. Posledný rok býva na Slovensku, ale úrady o ňom nevedia.

Hovorkyňa ministerstva obrany potvrdila, že sa v evidencii vojnových veteránov nenachádza. "Bolo mu síce vydané osvedčenie o účasti v boji za oslobodenie, no o postavenie vojnového veterána je potrebné v zmysle zákona oficiálne požiadať," uviedla Martina Balleková.

V súčasnosti mu titul vojnového veterána Ministerstvo obrany pre zmenené občianstvo udeliť nemôže. Momentále žije u nevlastnej dcéry. Každý deň chodí dvakrát na prechádzky do lesa a veľmi rád číta knihy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy