Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Osemdesiat percent učiteľov v Európskej únii je nespokojných
Zdielať na

Osemdesiat percent učiteľov v Európskej únii je nespokojných

BRATISLAVA / Viac ako osemdesiat percent učiteľov v Európskej únii sa cíti byť nedocenenými za svoju náročnú prácu. Výnimkou nie sú ani Slováci. Znepokojenie nad situáciou vyjadrila aj Európska komisia. Učiteľské povolanie môže byť v budúcnosti ohrozené.

"Osemdesiat percent učiteľov si myslí, že toto povolanie v spoločnosti nie je docenené," uviedla hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludvíková.

Prieskum dopadol katastrofálne

Tí, ktorí si už toto povolanie vybrali chcú byť učiteľmi a považujú ho za celoživotné poslanie. Aj na Slovensku sa robil podobný prieskum, ale už v réžii Komory učiteľov. Dopadol priam katastrofálne.

"Sedemdesiat percent učiteľov je nespokojných s aktuálnym systémom odmeňovania. Tak je to nastavené, že veľmi často ide skôr o naháňanie kreditov," potvrdil Vladimír Crmoman z Komory učiteľov.

Kredity dokážu učiteľom zvýšiť ich platy o pár eur mesačne. Lenže pri ich súčasnej výške tak podľa Komory učiteľov namiesto adekvátneho dopĺňania vzdelania nastáva honba za kreditmi.

Ministerstvo prieskum spochybňuje

Zdá sa, že ministerstvo školstva neberie tieto výhrady príliš vážne a v podstate prieskum komory učiteľov spochybňuje. "Netušíme aká bola metodika tohto prieskumu, ak by ale učitelia s kreditovým systémom neboli spokojní, tak by jednoducho nechodili získavať kredity a nechodili by po vzdelávaní," tvrdí hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

"Vzorka tisíctristo učiteľov je štandardná vzorka ako keď si robia aj iné agentúry prieskum, čiže je to taká kreditmánia, naháňanie sa za kreditmi," dodal Crmoman. 

Rezort školstva na druhej strane diery v tejto kreditmánii priznáva a vraj ho plánuje zmeniť. "Komora učiteľov sa mohla prihlásiť a povedať, dnes je situácia kedy učiteľ slovenčiny môže získať kreditný príplatok za to, že absolvuje lyžiarsky kurz," dodáva Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy