Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Jeden zákon, dva návrhy. Opozícia sa chystá na ústavný súd
Zdielať na

Jeden zákon, dva návrhy. Opozícia sa chystá na ústavný súd

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Opozícia vypracovala dve podania na Ústavný súd Slovenskej republiky proti zákonu o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Jeden návrh vyšiel z dielne KDH a druhý vypracovala NOVA.

"KDH informovalo, že zákon napadne na ústavnom súde. Návrh na ústavný súd by mali podávať strany, ktoré majú v súčasnosti riadne poslanecké kluby. To je KDH a Most-Híd, ale tiež SaS, ktorá prešla voľbami," povedal Peter Muránsky z KDH, ktorý pod návrh začal zberať podpisy poslancov. Potrebuje ich tridsať.

Zároveň dodal, že sa bude snažiť stretnúť aj s Martinom Chrenom z NOVA, ktorý dal vypracovať vlastný návrh podania na ústavný súd. "Ideálne by bolo, ak by sa spojila celá opozícia a návrh podala spoločne, pretože je to exemplárny príklad, ako je zlou legislatívou porušovaná ústava," uviedol Chren.

"Návrh máme vypracovaný a teraz chceme partnerov oboznámiť s jeho znením. Nemyslím si, že je pri takto závažnej téme potrebné vytĺkať politický kapitál, ale je dôležité ukázať jednotu a spoločne predložiť podanie," dodal.

Nesúlad s ústavou

Muránsky plánuje podať návrh na ústavný súd budúci týždeň. "Základom podania je nesúlad s ústavou, pretože obmedzuje vlastnícke práva občanov. Nerieši ochranu poľnohospodárskej pôdy a ani jej predaj cudzincom. Naopak, bráni nadobúdaniu a predaju pôdy našimi občanmi. Výrazne obmedzuje okruh občanov, ktorí môžu predávať, alebo nadobúdať pôdu a komu ju môžu predávať," povedal.

Zákon o prevode pôdy je podľa Chrena zjavne protiústavný, pretože obmedzuje nakladanie s majetkom bez primeranej protihodnoty.

Podmienky nadobudnutia pôdy

Nadobúdať pôdu budú môcť podľa tohto zákona len osoby, ktoré vykonávajú poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza, alebo v obci susediacej s touto obcou.

Nadobúdateľ musí mať v prípade, že je fyzická osoba, právoplatný pobyt na území Slovenska minimálne desať rokov a rovnako tak právnická osoba musí mať registráciu na našom území minimálne desať rokov.

Zverejnenie na tabuli

Prevádzajúci bude povinný zverejniť ponuku na prevod vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku najmenej na 15 dní v príslušnom registri.  Zároveň musí túto ponuku zverejniť v rovnakom čase aj na úradnej tabuli v obci. 

"Prednostné právo na nákup tejto parcely má prvý poľnohospodár, ktorý vykonáva poľnohospodársku činnosť v rámci obce, v druhom kroku v rámci susednej obce, v treťom kroku v rámci Slovenska a v štvrtom kroku sa táto pôda stáva voľným artiklom," uviedol pred časom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Zákon sa nebude vzťahovať na všetky poľnohospodárske pozemky. Z jeho pôsobnosti sú vyňaté záhrady, poľnohospodárske pozemky v zastavanom území obce a pozemky s malou výmerou do dvetisíc metrov štvorcových. Zákon nadobudol účinnosť 1. júna tohto roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy