Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Podvodníci zneužívajú nezamestnaných
Zdielať na

Podvodníci zneužívajú nezamestnaných

KOŠICE / Podvodníci dokážu využiť aj nezamestnanosť, ktorá je na Slovensku stále vysoká. Zneužívajú zúfalstvo ľudí, ktorí si nevedia nájsť prácu. Keď objavia inzerát ponúkajúci výborne platenú robotu, okamžite na zverejnené číslo zavolajú.Telefonát ich napokon vyjde veľmi draho.

Nezamestnaná Elena, ktorá nemá peňazí na rozdávanie, naletela na inzerát podvodníkov. Bez toho, aby o tom vedela, volala na audiotexové číslo."Chcem požiadať vydavateľov, aby nezverejňovali pochybné inzeráty," hovorí.

Audiotextové číslo

Začalo sa to obyčajným telefonátom. "Nevedela som, že je to audiotextové číslo, lebo sa veľmi podobá na mobilné číslo," opisuje Elena. Pracovník, ktorý údajne ponúka zamestnanie, sa predstavil ako Michal a bol veľmi ochotný. Výsledok je taký, že namiesto práce, si teraz musí požičiavať peniaze na to, aby zaplatila faktúru za telefón.

"Telefonovala som hodinu a 11 minút," dodáva. Podvodníci, o ktorých je reč, okrádajú ľudí vo finančnej núdzi tak, že skrývajú oznamy o cenách hovorov. "Ani cez lupu poriadne nevidno, že je tam napísané, že dve eurá za minútu," Títo audiotextoví podvodníci fungujú tak, že získavajú informácie z verejnen prístupných zdrojov. Vyhľadajú inzerát a potom ho ponúkajú ako svoj, ale za veľké peniaze.

Majitelia firiem

V šoku boli aj majitelia firiem, ktorí svoje ponuky práce zverejnili na internete zadarmo. Po podvodníkoch sa zľahla zem. Zrejme dobre zarobili a spoplatnené telefóny povypínali. "Podľa výšky škody by sa jednalo o trestný čin, ak by bol preukázaný úmysel páchateľa," tvrdí advokátka Adriana Kmecová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy