Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nezamestnaní, pozor! Na prácu v zahraničí dostanete štedrú dotáciu
Zdielať na

Nezamestnaní, pozor! Na prácu v zahraničí dostanete štedrú dotáciu

BRATISLAVA / Plánujete si nájsť prácu v zahraničí? Či ste už budúci absolvent školy alebo dlhodobo nezamestnaný, máme pre vás tip na to, ako získať príspevky z európskych peňazí. Použiť sa dajú nielen na cestu za pracovným pohovorom, ale aj na presťahovanie sa za prácou.

Peniaze z únie

Máte od 18 do 30 rokov a chceli by ste si nájsť prácu za hranicami? Ak sa vám to podarí cez európsky portál práce, môžete na to získať štedrú európsku dotáciu.

"Uchádzač o zamestnanie musí byť zaregistrovaný na európskom portáli eures.sk a zároveň tam musí byť zaregistrovaný aj zamestnávateľ, u ktorého si nájde prácu," informuje hovorkyňa Európskej komisie Ingrid Ludvíková.

"Pokiaľ ide o cestu za pohovorom, môžete dostať finančnú podporu 200-300 eur," tvrdí hovorca ústredia práce Peter Zeman. Vypočíta sa to podľa toho, ako ďaleko cestujete.

Príspevok na sťahovanie

Do krajín, ktoré sú u nás vzdialené maximálne 500 kilometrov, dostanete 200 eur. Do všetkých, ktoré sú ďalej, je to už 300 eur. Dotáciu dostanete aj v prípade, že cestujete z Popradu do Prahy, ktorá je cieľovou stanicou mnohých Slovákov. Ak na pohovore uspejete a získate pracovnú zmluvu na minimálne 6 mesiacov, môžete si požiadať aj o ďalšiu dotáciu.

TV JOJ

V prípade príspevku za presťahovaním za prácou, je to už vyšší príspevok - 700 - 1 200 eur. Spolu môžete na prácu v zahraničí dostať až 1 500 eur. Napriek tomu, že aj v ostatných krajinách Európskej únie je vysoká nezamestnanosť, v ponuke inzerátov sa dajú ponuky nájsť.

Ak ste zdravotná sestra, IT-čkár, čašník alebo šikovný remeselník, s hľadaním to budete mať jednoduchšie. Pripraviť sa však musíte na vysoké nároky zahraničných zamestnávateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy