Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nevedia držať ani lopatu, skúsenosti s prácou nezamestnaných
Zdielať na

Nevedia držať ani lopatu, skúsenosti s prácou nezamestnaných

ZÁHORSKÁ VES / Od januára je platný zákon, že nezamestnaní, ktorí poberajú sociálne dávky, by mali odpracovať v obci viac ako 32 hodín mesačne. V niektorým obciach sa ich starostovia už snažia zamestnať. Niektorým sa to nepáči, lebo ešte v živote nepracovali. Niektorí nevedia robiť ani s lopatou a takí sú pre nich doslova nepoužiteľní.

Ani lopatu nevedia chytiť

V Záhorskej Vsi je vyše sto ľudí, ktorí by mali v obci pracovať, ak chcú poberať sociálne dávky. Starosta však hovorí, že to s nimi nie je také jednoduché. "Nikto si to nevie ani len predstaviť, lebo sa nedá s nimi nič robiť. Veď nevedia ani s lopatou pracovať. Tak sme ich preriedili na 7 ľudí," opisuje starosta obce Boris Šimkovič.

Ak chce, aby pracovali ako sa patrí, ich robotu musí kontrolovať. "Každý dostane svoj úsek a za to je zodpovedný. Keď sú všetci za všetko zodpovední, len sa jeden na druhého vyhovárajú," vysvetľuje starosta.

Nedostanú ani cent

Pani Heráková má na starosti úpravu cintorína. "Ja mám udržiavať opustené hroby," vysvetľuje.

V Malých Levároch je do aktivačných prác zapojených 14 ľudí. Ján Malík je ich koordinátor. Vedie presnú evidenciu a vraví, že na neho žiadne výhovorky neplatia. "Keby som neodovzdal, že majú odpracovaných tých 32 hodín, z úradu práce nedostanú ani cent," vysvetľuje.

V obci Gajary  zatiaľ na aktivačných prácach nepracuje nikto. "Je ich tam 60, uvidíme v akom sú zdravotnom stave, ale chcem, aby pracovali všetci," dodáva starosta obce Gajary Peter Tydlitát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy