Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Horúčavy pretrvávajú, hrozia búrky
Zdielať na

Horúčavy pretrvávajú, hrozia búrky

BRATISLAVA / Po teplom stredajšom dni vo štvrtok nastane malá zmena. Počasie u nás bude ovplyvňovať studený front. Ten už v noci a nad ránom zväčšil oblačnosť na sever nášho územia.

Štvrtok bude polooblačný, postupne až oblačný a už okolo poludnia sa začnú objavovať prehánky, búrky, ktoré môžu byť lokálne aj intenzívne, sprevádzané krúpami a silným nárazovým vetrom.

"Ochladí sa, ale aj tak budeme mať dnes teplotu vyššiu ako je klimatický normál na jún. Teplomer dnes ukáže od 22°c na severe po 27°C na juhu západného Slovenska," informuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Smerom na východ bude ešte stále teplejšie, až do 31°C.

Malá zmena

Vietor bude zosilovať, od severu až severozápadu naberie rýchlosť do 25 km/h, na západe v nárazoch postupne okolo 45 km/h. Za studeným frontom sa k nám začne od severu dostávať chladnejší vzduch, takže v ďalších dňoch bude ešte chladnejšie.

Stovka denne

Rekordný počet až 117 ľudí skolabovalo počas horúceho stredajšieho dňa. Opäť bolo viac žien - 55, záchranári pomáhali aj 49 mužom a 13 deťom. Po prvotnom ošetrení previezli na pozorovanie do nemocníc 37 osôb. Ako informoval hovorca záchranárov Boris Chmel, najviac - 27 prípadov bolo v Košickom a Prešovskom kraji, najmenej v Trnavskom - deväť.

Od soboty je tak v štatistkách 492 kolapsov. Takmer stovka ľudí denne skolabovala v horúčavách od soboty do pondelka, v utorok ich počet poklesol na 80. Vlani skolabovalo v letných mesiacoch takmer 3 800 ľudí, rekord za týždeň bol 960 kolapsov.

Aj keď sa má trochu ochladiť, stále treba myslieť na dobré rady, ako možným kolapsom predísť, upozornil Chmel. Dodržiavať treba pitný režim, nepreceňovať svoje sily, vyhýbať sa priamemu slnku hlavne v čase od 11:00 do 15:00.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy