Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tropické horúčavy pokračujú, denne skolabuje sto ľudí
Zdielať na

Tropické horúčavy pokračujú, denne skolabuje sto ľudí

BRATISLAVA / Meteorológovia varujú, na väčšine územia je výstraha druhého stupňa. Za prvé tri horúce dni, keď sa teploty vyšplhali nad tridsať stupňov Celzia, denne skolabuje sto ľudí. Poniektorí podceňujú svoje sily a zabúdajú na dobré rady zdravotníkov. Horúčavy trápia nielen ľudí, ale aj zvieratá.

Viacerých Slovákov od soboty trápi slabosť, nevoľnosť, závraty, ťažkosti s trávením. Niektorí zabúdajú dodržiavať pitný režim, hoci za oknami úradujú tropické horúčavy.

295 ľudí zachraňovali

Záchranári počas uplynulých dní ošetrovali stovky ľudí. "Skolabovalo celkovo 295 osôb, pričom 188 z nich previezli do nemocnice,"  upresňuje hovorca operačného strediska záchrannej služby Boris Chmel. Kolapsy z tepla trápia nielen staršie osoby, ale problémy majú aj mladšie ročníky.

Lekári naďalej apelujú na dodržiavanie pitného režimu a obmedzenie alkoholických nápojov. Mnohým v teple nechutí jesť a ani piť, čo je priama cesta ku kolapsu a dehydratácii.

Trpia najmä ženy, deti a seniori

Záchranári pomáhajú predovšetkým ženám a tiež deťom. "Ich organizmus to ťažšie znáša," dopĺňa Chmel. Vo veľkom kolabujú aj seniori. Práve ich upozorňujú, aby počas dňa nechodili von, na priame slnko."Neberú však naše rady na vedomie. Preceňujú sa a chodia na slnko," konštatuje záchranár. 

Ak vidíte niekoho, že náhle zbledol a nevie poriadne dýchať, je za tým kolaps. Na čele sa mu objavia kropaje potu a môže stratiť aj vedomie. "Takejto osobe treba dať vodu a zavolať záchranku," uzatvára Chmel.

Teploty, aké budú na Slovensku v najbližších dňoch, zvládnu len cudzinci z iných krajín. "Som z Indie, u nás sú väčšie horúčavy. Tu sa však cítim príjemne," priznáva turistka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy