Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensko čaká horúci deň, pozor na búrky
Zdielať na

Slovensko čaká horúci deň, pozor na búrky

SLOVENSKO / V stredu na Slovensku vyvrcholí prúdenie veľmi teplého vzduchu od juhu. Už v utorok nás potrápilo extrémne teplo a situácia sa bude opakovať aj dnes. Čaká nás mimoriadne horúci deň.

Maximálna teplota dosiahne 30 až 36°C, na krajnom severe môžu byť lokality aj s nižšou teplotou, do 28°C. Vysokou teplotou sú najviac ohrozené lokality v Podunajskej nížine a na Záhorí, ale môže to byť aj Ponitrie a okolie Zvolena. Tie sa v týchto horúcich dňoch veľmi prehrievajú.

Vietor bude fúkať najmä od severu, do 20 kilometrov za hodinu. Šancu na osvieženie ponúknu v západnej časti krajiny popoludňajšie búrky, ale tie okrem poklesu teploty môžu priniesť aj vyššie zrážkové úhrny, krúpy a silný nárazový vietor. Obyvatelia Dolného Kubína a Košíc už s búrkami v posledných dňoch majú svoje skúsenosti.

Výstraha druhého stupňa

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre dnešný deň výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami pre celý Bratislavský a čiastočne i pre Nitriansky a Trnavský kraj. Od 13:00 do 18:00 tu môžu teploty vystúpiť na 35 až 36 stupňov Celzia.

O máličko nižšie teploty očakávajú dnes meteorológovia v okresoch Levice, Topoľčany a Zlaté Moravce v Nitrianskom kraji a v okresoch Hlohovec a Piešťany v Trnavskom kraji. – Platí pre ne výstraha 1. stupňa, čo znamená, že od 13:00 do 18:00 by teplota mohla dosiahnuť 33 až 34 °C.

Búrka v Košiciach

Košice v utorok zažili popoludní silnú nárazovú búrku. Vietor strhával strechy, váľal stromy aj s koreňmi, niektoré cesty boli neprejazdné. Prvé hlásenie dostali hasiči pol hodiny po osemnástej. V smere na Jahodnú vietor polámal stromy a cesta tu bola niekoľko hodín neprejazdná.

Na košickom letisku vietor zobral celú strechu zo súkromného hangára, jeho majiteľ však v ňom nemal zaparkované svoje lietadlo. Prevádzka na letisku nebola prerušená. VIAC TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy