Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kryo komora či ľadová sprcha. Toto pomáha počas horúčav
Zdielať na

Kryo komora či ľadová sprcha. Toto pomáha počas horúčav

BRATISLAVA / Studená sprcha či spustená klimatizácia nie sú jediné spôsoby, ako sa schladiť. Originálny spôsob vymysleli dvaja Trenčania. Kým sa iní potili, oni si užívali jazdu bicyklom s pripevnenými korčuľami - na ľade.

Aj v týchto tropických horúčavách sa dá bicyklovať bez toho, aby ste riskovali úpal. Stačí si odskočiť na zimný štadión. Dvaja Trenčania prišli s netradičným nápadom, ako si zabicyklovať na ľadovej ploche.

"Sme namontovali na bicykel korčule namiesto koliesok a funguje to," opisuje autor Peter Božík. Je to podľa nich ideálny šport počas tropických horúčav.

Počas niekoľkých minút sa dá ochladiť o 155 stupňov. V kryokomore pri teplote -120 stupňov pobudli dvaja Trenčania dve minúty. Von vyšli s úsmevom na tvári. "V hlavnej komore je -120 stupňov. Je tam veľký teplotný rozdiel, ale ľudia to znášajú dobre, keďže je vnútri suchý vzduch," informuje pracovníčka kryo komory Zuzana Kováčiková.

Hasičské hydranty

V horúčavách vynikajúco pomáha aj studená sprcha. V mestečku neďaleko našich južných hraníc, vodu na ľudí rozprašujú priamo na ulici jednoduché kovové brány napojené na hasičské hydranty. Spokojní obyvatelia pod nimi môžu prejsť a kedykoľvek sa osviežiť.

Súvisiace články