Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Koniec veľkej kauzy, predaj emisií bol legálny
Zdielať na

Koniec veľkej kauzy, predaj emisií bol legálny

BRATISLAVA / Kauza nevýhodného predaja emisií zostáva bez vinníka. Prokuratúra skonštatovala, že o žiaden trestný čin nešlo. Štát mal za 66 miliónov eur predať 15 miliónov ton emisií spoločnosti Interblue Group.

"Skutok, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie sa stal, ale nie je trestným činom," informuje hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. To znamená, že zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku sa žiadny úradník nedopustil.

Dve stoličky ministrov

Kauza pritom zosadila zo stoličky až dvoch ministrov. Podhodnotenosť emisných kvót mal spôsobiť najmä predaj Japoncom cez prostredníka. "Transakcia bola síce legálna, avšak keby sa uskutočnila priamo, bolo by to pre Slovensko výhodnejšie,"  dodáva Predajňová.

Tento stav sa ale nepáči Aliancii Fair Play. Generálna prokuratúra by mala podľa nej ešte vysvetliť, či sa na tejto transakcii nenabalil vysokopostavený úradník. To podľa aliancie vyplýva z uznesení Švajčiarskej prokuratúry.

Štyri milióny dolárov

"Tieto podozrenia sú vážne. V jej dokumentoch sa píše o transakciách vyše 4 miliónov dolárov, ktoré mali pritiecť na účet osoby, ktorá bola do roku 2009 zamestnancom ministerstva životného prostredia," tvrdí Pavol Lacko z Aliancie Fair Play.

Daniel Lipšic zas tvrdí, že predstavitelia Slovenska vedeli, že Maďari emisné kvóty predávali drahšie. Potvrdzujú to podľa neho výpovede tamojších svedkov.

Jedenásť trestných oznámení

"To znamená, že bol preukázaný aj úmysel, že napriek tejto vedomosti, emisné kvóty predávali ďalej za nižšiu cenu," pokračuje predseda hnutia NOVA. Spokojnosť so situáciou ale neskrýva premiér. "Uvítal opätovné otvorenie tohto prípadu. Rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní nekomentuje, ale akceptuje," povedala hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

V tejto veci padlo 11 trestných oznámení a vypočutých bolo až 46 svedkov, z toho takmer polovica zahraničných. Spis má 11 zväzkov a listov takmer 4 tisíc. Napriek tomu prokuratúra nevie zistiť škodu, ktorú touto transakciou štát utrpel.

"Pretože cena týchto emisných kvót je predmetom obchodného tajomstva," dodáva Szabóová.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy