Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Procházka vs. Matovič. Konflikt okolo financovania sa vyostruje
Zdielať na

Procházka vs. Matovič. Konflikt okolo financovania sa vyostruje

BRATISLAVA / Financovanie predvolebnej kampane Radoslava Procházku je podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča plné nezrovnalostí. Ako povedal Matovič dnes na tlačovej besede, Procházka opakovane všetkých klamal, keď tvrdil, že od októbra, odkedy mal zriadený transparentný účet, všetky dary a výdavky išli cez neho.

Matovič upozornil, že Procházka za inzerciu vo vydavateľstve Region press zaplatil šesť tisíc eur cez transparentný účet. Ostatok bol podľa Matoviča zaplatený v hotovosti, aby Procházka obišiel transparentný účet a nemusel dokladovať, odkiaľ peniaze zobral.

Čierne platby

"Aj po tomto vklade tvrdil, že všetky peniaze išli cez transparentný účet," dodal Matovič. "Keď to tak bolo v tomto prípade, a takých platieb boli zrejme stovky, koľko je takých bočných platieb alebo platieb načierno? Tu je rozdiel medzi nákladmi, ktoré vykázali, a koľko kampaň stála,“ vyhlásil.

Podľa neho vklad v hotovosti na účet urobil 14. marca Andrej Zmeček. Ten však podľa neho v zozname darcov Procházku pôvodne nefiguroval. "Je zaujímavé, že potom priznali, že Zmeček dal desať tisíc eur. V pondelok priznali, že dal dvadsať tisíc eur. Nie je náhodou Zmeček kľúčový človek Procházkovej kampane? Tento človek zaplatil 11 200 eur cash, nikde to nefigurovalo na transparentnom účte,“ vyhlásil.

Matovič sa počas tlačovky snažil baviť novinárov, pozrite sa:

Procházka na detektor

Matovič víta, že Procházka chce ísť na detektor lži. Podľa jeho informácií však hľadajú firmu, ktorá by im dala potvrdenie, že detektorom prešiel. "Vyzývam Radoslava Procházku, ak má úprimný záujem očistiť svoje meno a Slovensko od skorumpovaných zlodejov, nech nechá zorganizovanie detektora na nezávislú inštitúciu. Možno som šašo, ale nie blázon. Neexistuje detektor, cez ktorý by Procházka prešiel vo veciach, ktoré som povedal,“ povedal Matovič s tým, že možno sa nájde skorumpovaná firma, ktorá vystaví potvrdenie Procházkovi o tom, že prešiel detektorom.

Matovič tvrdí, že sa mu obracal žalúdok, keď zbadal, že má pred sebou zlodeja a klamára, ktorý mu ponúkal, aby podviedol štát a on v televízii hovorí o očiste verejnej politike a étose. Procházku nazval vychcaným klientom, ktorý mu za inzerciu zaplatil po troch týždňoch, deň pred prvým kolom volieb, aj keď mu Procházka sľúbil, že to zaplatia na druhý deň. "Nechal sa doprosovať do večera pred prvým kolom volieb,“ uviedol Matovič.

Medzi štyrmi očami

Radoslav Procházka ešte ako prezidentský kandidát chcel podľa Igora Matoviča v jeho novinách platiť svoju propagáciu v hotovosti, bez potvrdenia, teda načierno. Podľa Matoviča približne mesiac pred 1. kolom prezidentských volieb požiadal Procházka o osobné stretnutie.

Stretli sa v miestnosti klubu OĽaNO v NR SR. Procházka mal Matoviča nahovárať na porušenie zákona, aby sa stal spolupáchateľom daňovách zločinov.

Matovič dôkazy nemá, lebo sa to stalo medzi štyrmi očami. Procházka ešte v pondelok povedal, že je pripravený podrobiť sa vyšetreniu na detektore lži. Spolu s ním aj jeho vedúci štábu Martin Dubéci. "Za inzerciu v tituloch vydavateľstva Region press sme na základe faktúr zaplatili spolu 17 224 eur, z toho 2 870 eur bola DPH. Nič nad rámec tejto sumy sme mu ani nezaplatili, ani nikdy neponúkali zaplatiť,“ uviedol Dubéci v stanovisku. 

Chalanov zhulákal

Zakladateľ strany Sieť Radoslav Procházka sa až v pondelok dozvedel, že všetky peniaze na jeho predvolebnú kampaň nešli cez transparentný účet. Ako povedal novinárom v reakcii na tlačovú besedu Igora Matoviča k financovaniu kampane, za to, že nešli všetky peniaze cez transparentný účet "dosť chalanov zhulákal“.

Potom mu však došlo, že v skutočnosti by im mal byť vďačný, že deň pred voľbami, keď bola veľmi zložitá situácia, siahli na vlastné peniaze a nejakým spôsobom zakryli dlh. "Vynadal som im, že som to nevedel, lebo dostali pokyn odo mňa na začiatku, že máme si objednať len to, na čo budeme mať peniaze. Preto sa zrušili spoty, vývesky, obecné rozhlasy,“ uviedol s tým, že od jedného človeka (Matoviča - pozn.red.) chodili výhražné sms správy.

Vyhrážal sa podľa Procházku tým, že zvolá tlačovú besedu, na ktorej oznámi, že sú podvodníci, ak faktúru neuhradí. "Chalani bez toho, aby som o tom vedel, to zaplatili."

"Najskôr som im vynadal, potom mi to bolo ľúto, pretože bez koruny sa nasadili v kampani. Cítim k Andrejovi Zmečekovi a Martinovi Dubécimu vďačnosť. Bol som chvíľu nasrdený, bola to cena za to, že sme nemali veľkého bohatého sponzora,“ vyhlásil Procházka. Podľa neho peniaze, ktoré dal Zmeček, zdedil. Boli to teda jeho osobné zdroje.

Procházka pripúšťa, že aj ďalšie peniaze mohli ísť mimo transparentného účtu. Novinárom odporučil, aby sa na to opýtali Dubéciho a Zmečeka. Myslí si však, že takéto peniaze už neboli. "Pokyn odo mňa bol jasný, ale nebol dodržaný,“ dodal s tým, že všetky dary, ktoré dostal, boli na výkaze pre ministerstvo financií.

Procházka tvrdí, že aj dar Zmečeka je tam vykázaný v plnom rozsahu. Rozdiel v tvrdeniach, podľa ktorých dal dvadsať tisíc eur a výkazom, na ktorom je napísané, že daroval desať tisíc eur, vysvetlil tým, že na výkaze pre ministerstvo sú len dary za obdobie pätnásť dní pred voľbami.

Procházka: dohody s psychopatom

Procházka zároveň sľubuje, že financovanie Siete bude tiež v poriadku. "Budem sa pýtať novinárov, kedy do rovnakej hĺbky rozoberú všetkých tých, ktorí mali billboardy,“ povedal s tým, že jeho predvolebná kampaň stála vyše štvrť milióna eur.

Procházka tvrdí, že ako dodržal všetky sľuby, dodrží aj ten, že pôjde na detektor lži. Podľa neho je vecou testujúceho, ktorý má certifikát, čo sa spýta na detektore, aby zistil pravdivé odpovede na predmet skúmania.

S Matovičom sa však na detektore dohodnúť nechce. "S psychopatom sa dohody uzatvárať nedajú. Detektor lži nie je púťová atrakcia. Ja nie som Matovičovo teliatko, ktoré si bude po jarmoku vodiť na retiazke. Verejný priestor nie je lunapark. Dal som sľub a v plnom rozsahu ho dodržím,“ vyhlásil.

Matovič: si zlodej a podvodník

Procházkove vyjadrenia celý čas počúval aj Matovič. "Máš jedinú šancu priznať, že si zlodej a podvodník. Takto máš šancu sa zachrániť. To, že som psychopat som sa dozvedel od človeka, ktorý je zlodej a podvodník,“ povedal Matovič následne novinárom. Ak novinári dotlačia Procházku na detektor, podľa Matoviča uvidia, aký bude výsledok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy