Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ministri ocenených športovcov neprijmú, zlyhala organizácia
Zdielať na

Ministri ocenených športovcov neprijmú, zlyhala organizácia

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Slovenskí športovci, ktorí v minulom roku úspešne reprezentovali našu krajinu, sa prijatia na Úrade vlády Slovenskej republiky nedočkajú. Od štátu síce dostanú za svoje výkony finančnú odmenu, s premiérom sa však nestretnú.

Nevhodný termín

Prijatie atlétov na úrade vlády za úspechy v roku 2013 sa nepodarilo doteraz zorganizovať, ďalší termín už ministerstvo školstva považuje za nevhodný.

Vláda ešte na svojom rokovaní vo februári prerokovala a schválila, že ocení reprezentantov za výsledky dosiahnuté v roku 2013.

Zároveň dala vláda podpredsedovi vlády a ministrovi vnútra, ministrovi školstva, ministrovi obrany a vedúcemu Úradu vlády Slovenskej republiky úlohu zabezpečiť prijatie ocenených športovcov.

To sa však nestalo do prvého navrhovaného termínu, do 28. marca, ani do druhého termínu, do 28. apríla.

V marci športovcov neprijali, pretože niektorí z nich boli práve na zimných paralympijských hrách v Soči. Ani v novom, aprílovom termíne, sa prijať slovenských reprezentantov nepodarilo.

"Ďalšiu zmenu termínu už nepovažujeme za vhodnú, pretože okrem XXII. zimných olympijských hier a XI. zimných paralympijských hier 2014 v Soči sa v priebehu tohto roku uskutočnilo aj viacero ďalších významných športových podujatí, napríklad majstrovstvá Európy vo vzpieraní, majstrovstvá Európy v zápasení, majstrovstvá sveta vo vodnom slalome v kategórii juniorov a do 23 rokov, majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji hráčov do 20 rokov alebo majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní," zdôvodnil rezort školstva.

Ministerstvo preto navrhlo udalosť zrušiť a kabinet to odobril.
Odovzdanie finančných ocenení reprezentantom má zabezpečiť ministerstvo školstva v spolupráci s príslušnými športovými zväzmi. Viac ako dvesto športovcov v individuálnych športoch a tri družstvá si rozdelí 237 tisíc eur.

Odmena pre reprezentantov

Počet športovcov, ktorých by prijal predseda vlády, mal byť z kapacitných dôvodov nižší, určiť ho mal úrad vlády. Ocenení sú športovci a družstvá, ktorí sa v roku 2013 umiestnili na 1. až 3. mieste na majstrovstvách sveta, majstrovstvách Európy, Európskom svetovom festivale mládeže, svetovej univerziáde a deaflympijských hrách, a tiež športovci, ktorí dosiahli mimoriadne športové výkony.

Medzi ocenenými sú napríklad tenistky Daniela Hantuchová a Dominika Cibulková, cyklisti Peter Velits a Peter Sagan či slalomárka Veronika Velez-Zuzulová.

Odmena čaká aj hokejbalové ženské a mužské družstvo či strelkyne Danku Bartekovú a Zuzanu Štefečekovú a zjazdového lyžiara Adama Žampu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy