Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V roku 2014 bolo unesených trinásť detí
Zdielať na

V roku 2014 bolo unesených trinásť detí

BRATISLAVA / Prípady, keď sa rodičia súdia o svoje deti, sú mimoriadne zložité. Ak sa dostanú do medzinárodnej roviny, je to ešte horšie. Posledným známym prípadom je prípad Daisy, ktorá sa nachádza s otcom v Španielsku.

Podľa riaditeľky Centra pre medzinárodnú právnu ochranu detí a mládeže na Slovensku Andrei Cisárovej, únosy majú stúpajúcu tendenciu. Adamko Azab, Dominika a Martinko Gajdárovci či Hissam z Bratislavy. Toto sú deti, ktoré ich matky nevideli už dlhú dobu.

Dva mesiace na úteku

Príbeh Hissama by mohol byť učebnicovým príkladom. Dva mesiace bol s otcom na úteku. Tam ho paradoxne zachránilo to, že ochorel. Jeho návrat oslavovali aj na ministerstve. Otec ho ale uniesol znova. 

Keďže matka prišla o svojho syna už druhýkrát, skolabovala a vo vážnom stave skončila v bratislavskej nemocnici. Rovnako aj jeho prababka, ktorú Kamerunčan pri únose fyzicky napadol.

"Všetky ambasády, ktoré sa nachádzajú v rámci šengenského priestoru sme kontaktovali, aby sme im mohli doručiť oznámenie o tom, že maloletý Hissam bol unesený. Žiadali sme o pomoc v prípade, ak by otec žiadal o vydanie pasov," uviedla Andrea Cisárová. Opäť ho hľadá Interpol, je aj v systéme Sirene.

2014: unesených trinásť detí

Štatistiky sa nezlepšujú. V roku 2014 bolo zo Slovenska unesených trinásť detí. Väčšinou ich pritom zobrali matky, keď sa po rozvode sťahovali za prácou do zahraničia.

Matky unášajú svoje deti aj zo zahraničia na Slovensko. Prípadov je menej. Doteraz to bolo naopak. Vždy však trpia tí, ktorí za nič nemôžu. Deti. Často netušia, že sú rukojemníkmi nie len rodičov, ale aj úradníkov. "Usilujeme sa aj my nájsť cestu komunikácie s týmito krajinami," dodala Cisárová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy