Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vyčíňanie počasia spôsobilo obrovské škody, lesy sú zničené
Zdielať na

Vyčíňanie počasia spôsobilo obrovské škody, lesy sú zničené

BRATISLAVA / V zaplavených oblastiach už ľudia postupne vyčísľujú, o čo všetko ich vyčíňanie počasia obralo a v pozore sú aj poisťovne. Silná víchrica zas poškodila značnú plochu lesov. Škody sú porovnateľné s kalamitou z roku 2004.

Zdevastované lesy

Víchrica, ktorá koncom minulého týždňa zasiahla Slovensko, spôsobila obrovské škody. "Poškodila takmer dva milióny stromov," informovala Michaela Kroková z odboru komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Následky vyčíňania živlov sú podľa ministerstva pôdohospodárstva porovnateľné s veternou kalamitou z roku 2004. Podľa štátneho podniku Lesy SR sa počet poškodených stromov rovná približne polovici plánovanej celoročnej ťažby.

Najhoršia situácia je na Gemeri, Horehroní, Orave a Šariši. "Štátny podnik Lesy SR presmeruje všetky voľné kapacity do miest najviac postihnutých víchricou a zároveň utlmí plánovanú ťažbu," povedal generálny riaditeľ podniku Ctibor Határ. "Je dôležité, aby sa kalamitné drevo čím skôr spracovalo a neznehodnotilo sa," dodal.

Na rozdiel od víchrice spred desiatich rokov boli podľa Határa poškodené najmä bukové porasty, ktoré vzhľadom na podmáčanú pôdu vietor často vyvrátil aj s koreňmi. Podnik preto s okamžitou platnosťou zastavil plánovanú ťažbu listnatého dreva a ťažbové čaty presunie do postihnutých lokalít.

Vyťažené poisťovne

Silný vietor a dážď spôsobil problémy aj ľuďom. Tí poisťovniam najčastejšie oznamujú poškodené strechy, polámané ploty, ale aj vytopené bytové priestory, záhrady a pivnice. Už teraz je jasné, že škody sa budú rátať na státisíce.

Poisťovne tak v týchto dňoch vykonávajú obhliadky u ľudí, ktorým počasie urobilo škrt cez rozpočet. Niektorí sa však sťažujú, že musia na znalca dlho čakať a škody sa im tak zväčšujú. Obhliadok je momentálne veľmi veľa a v niektorých oblastiach sa preto nestíha.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy