Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Výbuch plynu pri Košiciach poškodil niekoľko domov
Zdielať na

Výbuch plynu pri Košiciach poškodil niekoľko domov

HRAŠOVÍK / Výbuch na vysokotlakovom rozvode plynu, ktorý otriasol obcou Hrašovík (okr. Košice-okolie) v sobotu podvečer, poškodil niekoľko áut a strechy na dvoch rodinných domoch.

"V blízkosti miesta havárie boli dva rodinné domy, pričom v jednom sa nachádzalo deväť osôb, z toho dve deti. Našťastie nebol nikto ranený,“ informoval dôstojník operačného strediska košických hasičov Roman Keruľ.

"Buďte takí odobrí, opustite svoje domovy smerom do stredu obce," znela krátko výzva v dedinskom rozhlase. Pri mieste výbuchu našťastie nikto nebol. Svedkovia videli len to, ako sa zdvihla celá zem a hlina letela všade na okolo. "Bola to rana, akoby vybuchol granát," opísal miestny obyvaateľ. 

Obnova dodávky plynu

Plynári začali s postupným obnovovaním dodávok plynu pre domácnosti. Podľa hovorkyne Ivany Zelizňákovej zo SPP - distribúcia boli následky výbuchu už odstránené. Príčina explózie zatiaľ nie je známa a na jej objasnení pracujú experti. Zatiaľ nie je vyčíslená ani spôsobená škoda.

"Táto udalosť nás nesmierne mrzí. Presná príčina mimoriadnej udalosti na plynovode zatiaľ nie je známa, určí ju až znalecká expertíza. V zmysle výsledkov expertízy naša spoločnosť odškodnení tých ľudí, ktorým v dôsledku havárie vznikla škoda na majetku,“ povedala Zelizňáková.

Škoda viac ako 20 000 eur

Podľa predbežného odhadu jednému majiteľovi poškodeného domu a áut vznikla škoda dvadsať tisíc eur. Druhému majiteľovi novostavby, ktorý v čase výbuchu v obci nebol, hasiči škodu ešte nevyčíslili.

"V súčasnosti na odstránení problému stále pracujeme. Robia sa kontroly na mieste a kolegovia zisťujú podrobnosti,“ povedala Ivana Zelizňáková zo spoločnosti SPP – distribúcia. Doložila, že sa to týka aj otázky odškodnenia poškodených.

Bez dodávky plynu 13 obcí

Pre výbuch na vysokotlakovom rozvode je bez dodávok plynu viac ako 2 700 odberných miest v 13 obciach, a to v Družstevnej pri Hornáde, Budimíre, v obci Ploské, Kráľovce, Chrastné, Vajkovce, Beniakovce, Kostoľany, Čižatice, Nová Polhora, Kavečany, Sokoľ a Hrašovík. Ako dlho bude prerušená distribúcia plynu Želizňáková povedať nevedela. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy