Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vodné dielo v Žiline sa premenilo na skládku odpadu
Zdielať na

Vodné dielo v Žiline sa premenilo na skládku odpadu

ŽILINA / Tisíce plastových fliaš, obrovské rúry, stromy. To všetko vytvorilo nekonečnú perinu špiny, ktorá pokryla kilometre pobrežia vodnej nádrže. Najhoršie to vyzeralo v jednej zo zátok, kam vodný prúd nánosy naukladal. Je to rekreačná oblasť Žiliny a návštevníci mali tentokrát pred sebou scenériu neporiadku a uhynutých rýb.

Po neporiadku na Zemplínskej Šírave sa katastrofa udiala aj na vodnom diele v Žiline. Extrémne vyčíňanie počasia spôsobilo, že dole Váhom do Žiliny plávali tony odpadu.

Najhoršie to však majú ľudia, ktorí pri vodnom diele bývajú. Von oknom sa radšej ani nepozerajú.

Stavebný materiál

Váh priplavil do Žiliny z rôznych kútov Slovenska dokonca kvalitný stavebný materiál až mal človek mal pocit, že by z odpadu postavil dom. Miestni obyvatelia si preto aspoň vylovili z Váhu stavebné darčeky.

Rybári už ale nadšení neboli. Nánosy zničili hniezda zubáčov. "Umelé nerestiská, ktoré tá veľká voda a stromy poodnášali, zlikvidovali. Bolo tam deväťdesiatštyri kusov," tvrdí hospodár vodnej nádrže Žilina Richard Baran.

K priehradnému múru sa dostal iba menší odpad a tak elektráreň na vodnom diele v Žiline môže pracovať na sto percent.

Špinavá Zemplínska Šírava

Slovenské more momentálne pripomína skládku. Odpadky plávajú nielen v strede nádrže ale súvislý pás sa tiahne aj pri brehu. Ide o odpadky, ktoré sa nachádzali na brehoch rieky Laborec pri dedinách či mestách.

Veľká voda všetky čierne skládky spojila a premiestnila na jedno miesto. Tony odpadu musí zlikvidovať najbližšia obec na vlastné náklady.

Zemplínska Šírava pripomína skládku, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy