Zatiahnuté
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Za odpad budeme platiť menej. Má to však háčik...
Zdielať na

Za odpad budeme platiť menej. Má to však háčik...

BRATISLAVA / Nový zákon o odpadoch, ktorý by mohol začať platiť od roku 2015, naberá kontúry. Ak máme veriť ministrovi životného prostredia, čaká nás v oblasti odpadu revolúcia.

Bezhotovostné platby

Každá domácnosť by odpad mala triediť. Odvoz zabezpečí mesto alebo obec, kde sa ich zodpovednosť zároveň aj končí. Za vytriedený odpad preberú plnú zodpovednosť organizácie zodpovednosti  výrobcov, ktoré sa za poplatok zbavia špinavej roboty každého výrobcu či dovozcu.

"Obec, ktorá vykazovala všetky náklady spojené s odpadom, môžeme konštatovať, že jednu tretinu nákladov budú ľudia platiť menej," povedal minister životného prostredia Peter Žiga. Mesto bude mať nižšie náklady na odpad a zároveň aj zákaz prispievať zo svojich prostriedkov. Poplatky za odpad by sa tak pre ľudí mali znížiť. "Úhrady a platby za dovezený kov nebude možné robiť v hotovosti," dodal minister.

Riešenie čiernych skládok

Kým ľudia za odpad zaplatia menej, majiteľom kovošrotu pribudnú nové povinnosti. "Takých, ktorí nemajú účet v banke, je približne 30 percent," povedal majiteľ kovošrotu Pavol Šotek. Každá zberňa musí mať kamerový záznam a na sedem dní bude musieť daný kov uskladniť. Výkupne by mali viesť online účtovníctvo.

Ministerstvo má riešenie aj na čierne skládky. Peniaze, ktoré obce a mestá dostávajú od registrovaných skládok, budú prerozdelené. "40 percent z týchto peňazí poputuje do enviromentálneho fondu, ktorý zriadi špeciálny účet, z ktorého sa odstránia čierne skládky," dodal minister Žiga. Nov zákon by mal vstúpiť do platnosti v roku 2015.

Súvisiace články