Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Brusel diktuje, štáty sa začínajú búriť
Zdielať na

Brusel diktuje, štáty sa začínajú búriť

BRATISLAVA, BRUSEL / Vplyv Bruselu vraj nabral nevídané rozmery. Niektoré členské krajiny si už dokonca robia spätný prehľad o tom, čo všetko museli prijať. Napríklad Veľká Británia už zistila, že od roku 2010 prevzala neuveriteľných 3 600 smerníc.

Dve strany jednej mince

Kým na jednej akcii Európsku úniu takmer po celý čas vychvaľovali, na opačnej strane Bratislavy ju kritizovali. Čo by iné krajiny dali, ak by mali štvrtý najnižší dlh v eurozóne?!," konštatoval premiér Robert Fico. "Regulácia na úrovni Európskej únie sa vymkla akejkoľvek kontrole," oponoval Ján Oravec zo Združenia podnikateľov Slovenska.

Ako to býva zvykom, aj politik, aj ekonóm si hovoria to svoje. Všetci sú za Európsku úniu, ale každý má svoju predstavu o podmienkach. Hádok je však aj podľa Európskej komisie priveľa.

"Európska únia je ako rodina. Rodina talianská, to znamená veľmi hlučná, temperamentná, kde nie sú vždy všetci spokojní," priblížil Úniu podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Členovia začínajú kričať

Kričať však začínajú jednotliví členovia tejto veľkej rodiny - jednotlivé štáty. Ozývať sa vraj začína Holandsko a Veľká Británia. Brusel totiž zavalil jednotlivé členské štáty toľkými nariadeniami, že sa nedajú ani len prečítať, nieto uplatniť.

Len Veľká Británia prijala od roku 2010 z Bruselu až 3 600 smerníc. V prepočte je to 13 miliónov slov, čiže len text by jednotlivec čítal neuveriteľných 92 dní.

V Británii chce premiér Cameron vyhlásiť referendum o členstve krajiny v Európskej únii. Ak neprejde, rezignuje. Budúcnosť štátu v Únii bude tiež dôležitým bodom v rokovaniach o zložení novej vlády, ak budúcoročné voľby nebudú mať jednoznačného víťaza.

Tieto smernice prijíma aj Slovensko. Združenie podnikateľov Slovenska si však myslí, že už teraz je toho priveľa a škodí to predovšetkým našej ekonomike. Citeľne sa to nedotýka veľkých hráčov, ale práve tých malých.   "Mnohí ľudia, ktorí podnikajú, malí a strední podnikatelia, končia so svojou činnosťou, krachujú," uzatvára Oravec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy